Erişilebilirlik

'Rum Devletini Tanımak Ön Koşul Değil'


Avrupa Birliği ve Birliğin dönem başkanı olan İngiliz hükümetine bağlı yetkililer, Türkiye’nin Kıbrıs Rum devletini tanımasının, üyelik için bir ön koşul olmadığını ve üyelik sürecinden ayrı bir konu olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Komisyon'un sözcüsü Amadeu Altafaj, Kıbrıs Rum devletini tanıma konusunun Avrupa Birliği değil Birleşmiş Milletler çerçevesinde çözüme bağlanması gereken bir mesele olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve İngiliz yetkililerin açıklaması, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in, üyelik görüşmelerinin, Ankara, Kıbrıs Rum Yönetimini tanımadan başlayamayacağını belirten sözlerini izledi. Türkiye, Avrupa ile, Gümrük Birliği anlaşmasını, Kıbrıs dahil yeni üye ülkeleri de kapsayacak şekilde genişleten ek protokolü imzalamıştı. Ancak Türkiye, ek protokolü imzalamasının Kıbrıs Rum hükümetini tanıma anlamına gelmediğini savunuyor.

De Villepin, bir radyoya verdiği demeçte ayrıca, Türkiye’yle 3 Ekim’de başlayacağı açıklanan müzakerelerin de gecikebileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG