Erişilebilirlik

ABD: Kıbrıs ve PKK'ya Karşı Politikamız Aynı


Amerika Dışişleri Bakanlığının dünkü basın brifinginde Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili olarak, Kıbrıs sorunundan PKK’yla mücadeleye kadar birçok soru soruldu ve açıklamalar yapıldı.

Bir gazeteci Dışişleri sözcüsüne, “Fransa, Türkiye Kıbrıs’taki işgali sona erdirdikten sonra Avrupa Birliği’ne girebilir, diyor, siz de aynı görüşte misiniz” diye sordu. Sözcü Tom Casey, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini Amerika’nın başından beri desteklediklerini, bu desteğin devam edeceğini söyledi. Casey, Amerika’nın Avrupa Birliği üyesi olmadığını dolayısıyla nihai kararın üye ülkelere ait olduğunu vurguladı.

'Annan Planını Destekliyoruz'

Tom Casey, Amerika’nın Kıbrıs politikasının değişmediğini, tarafların aralarındaki soruna çözüm bulmasının desteklendiğini kaydetti. Casey, çözüm için hala Annan Planının esas alınabileceğini belirtti. Dışişleri Sözcüsü, adada kalıcı çözüm için Birleşmiş Milletler nezdinde tarafların temaslarının sürdüğünü anımsattı. Casey, Amerika’nın tarafları çözüm için teşvik ettiğini ve önerilere yanıt verip adım atacak tarafın Türkler ve Rumlar olduğunu vurguladı.

Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs Türk kesimine başlattığı uçak seferlerinin sorulması üzerine, Casey, bu konunun Azeri ve Kıbrıs Türk Hükümetini ilgilendirdiğini belirtti ve Türk tarafını hedef alan ekonomik tecridin kaldırılması çabalarını Washington’un da desteklediğini söyledi.

'PKK Terörist Bir Örgüt'

Dışişleri basın brifinginde Türkiye ile ilgili konular Kıbrıs’la sınırlı kalmadı. Dışişleri sözcüsüne, bugün Washington’da Türk, Amerikan ve Iraklı yetkililerin katılacağı ve PKK ile mücadele konusunun konuşulacağı toplantı soruldu. Tom Casey, toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgisinin bulunmadığını belirtti. Sözcüye, Türk Hükümetinin PKK’nın Kerkük’te büro açtığına ilişkin iddiaları anımsatıldı ve Amerikan ve İngiliz kuvvetlerinin gözetimindeki bölgede bu tür bir gelişmeyi Amerika’nın nasıl değerlendirdiği soruldu. Tom Casey, sözü edilen haberler hakkında ayrıntılı bilginin Irak hükümeti ya da askeri yetkililerden istenebileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Amerika’nın PKK’ya karşı tavrının açık olduğunu belirterek devamla şöyle konuştu:

“PKK terörist bir örgüttür. PKK’nın Kuzey Irak’ta faaliyet göstermemesi ve burada yuvalanmaması için hem Irak’taki hem de Türkiye’deki dostlarımızla beraberce çalışıyoruz.”

'Türkiye'yle İlişkimiz Derin ve Geniş'

Dışişleri Sözcüsü Tom Casey’e, Arı Grubu’nun yaptırdığı bir araştırmada, Türklerin yüzde otuz beşinin Türkiye ve Amerika’nın, PKK’nın Kuzey Irak’taki faaliyetleri yüzünden savaşabileceğini düşündüğü ve konunun Türkiye’de gündemde olduğu; Amerika’nın konuya nasıl baktığı soruldu. Tom Casey şöyle yanıtladı:

“Amerika ve Türkiye’nin dostluğu son derece eskidir. Her zaman işbirliği içinde çalıştık. NATO’da müttefik olarak ve Birleşmiş Milletler çatısı altında hep beraberce çalıştık. Çok çeşitli konularda işbirliği yaptık. Derin ve geniş ilişkimiz siyaset, ekonomi ve güvenliği kapsamaktadır ve gelecekte de devam etmesinden yanayız. Yabancı kamuoylarının düşüncelerine son derece değer veriyoruz ve diplomatik temsilciliklerimiz aracılığıyla izlediğimiz politikaların ve görüşlerimizin doğru bir biçimde aktarılmasına çaba gösteriyoruz. Ancak inanıyorum ki, Türk ve Amerikan halkları arasında iyi bir dostluk bağı vardır ve biz de bunun devam etmesini istiyoruz.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün, dün Washington’daki olağan günlük brifing sırasında sorulan sorulara verdiği cevapları dinlediniz.

XS
SM
MD
LG