Erişilebilirlik

Londra Zanlılarının Resimleri Yayınlandı


İngiliz yetkililer, dün Londra’da metro istasyonlarına ve bir otobüse patlayıcı madde yerleştirdiği sanılan kişilerin fotoğraflarını yayınladı.

Zanlıların yakalanması için halktan yardım isteyen polis yetkilileri, bombaların ev yapımı olduğunu ve bazılarının patlamadığını açıkladı. Saldırılar öğle saatinde düzenlenmiş; iki hafta önceki gibi üç metro treniyle çift katlı bir belediye otobüsünü hedef almıştı.

İki hafta önce 56 kişinin öldüğü saldırılar gibi dünkü bombalama olaylarını da Ebu Hıfz el Mısri Tugayları adlı bir örgüt üstlendi. Londra polisi, soruşturma çerçevesinde kentte birçok evde arama yapıyor. Emniyet Müdürü Ian Blair, bugün Stockwell metro istasyonunda bir kişinin sivil polisler tarafından öldürülmesinin terör soruşturmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Yetkililer dünkü olaylarda da saldırganların, iki hafta önceki patlamaların şiddetinde bir eylem düzenlemek istediğini, ancak sonucun bekledikleri gibi olmadığını bildirdi. Emniyet yetkilileri, aynı şiddette patlamaların yaşanmamış olmasının, “bir şans” olduğunu söylüyor. Bombaların yeterli etki yaratmaması ve bazılarının patlamamış halde bulunması, faillerin ve işbirlikçilerinin yakalanması yönündeki iyimserliği artırmış bulunuyor.

Adli tıp uzmanları, patlamamış bombalarda ve bırakılan sırt çantalarında parmak izi ve DNA örnekleri bulmayı umuyor.

Bu arada, bugün erken saatlerde sivil polisler, Stockwell metro istasyonunda şüpheli bir kişiyi vurarak öldürdü. Stockwell, dünkü saldırılardan birinin hedefi olan Oval istasyonunun bir durak ötesinde bulunuyor. Bugünkü olayın görgü tanıklarından Mark Whitby, zanlının polisler tarafından vurulmadan önce bir trene doğru koştuğunu söyledi:

"Asyalı birini gördüm. Pakistanlı gibiydi. Trene doğru koştu. Sivil polis olduğunu sandığım üç kişi tarafından kovalanıyordu. Adamlardan birinin elinde siyah bir tabanca vardı. Bir an ayağı takıldı ve arkasındakiler adamı yere itti. Sonra da üzerine beş el ateş ettiler."

Diğer görgü tanıkları, şüpheli kişinin, yaz mevsimine uymayacak kadar kalın bir palto giydiğine dikkat çekti. Bundan dolayı bazı haber kaynakları, öldürülen kişinin, bir intihar eylemcisi olabileceğini duyurdu.

Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, bu olayın terör eylemleri soruşturmasıyla doğrudan bağlantısı olduğunu bildirdi ve şöyle konuştu: "Bu olay, mevcut terörle mücadele operasyonuyla doğrudan ilintili. Yaşanan ölüm olayları üzüntü verici. Ancak sözü edilen kişi, polise itaat etmedi."

Televizyona açıklama yapan eski bir İngiliz emniyet yetkilisi de iki hafta önceki terör saldırılarından sonra İngiliz polisine, intihar eylemcisi olduğundan kuşku duyulan kişilere karşı “vur emri” verildiğini açıkladı.

Londra Emniyet Müdürü Blair ise, İngiltere’deki Müslüman toplumların hassasiyetlerine dikkat çekti ve soruşturma çerçevesinde grupların rastgele hedef alınmadığı yönünde güvence verdi.

XS
SM
MD
LG