Erişilebilirlik

Putin Filistinli Liderlerle Görüşecek


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bugün Batı Şeria’da Filistinli liderlerle yapacağı görüşmede, güvenlik konularını ele alacak. Rusya, toplumsal olaylarda kullanılmak üzere Filistin güvenlik kuvvetlerine zırhlı araçlar satmak istiyor. İsrail bu satışa karşı çıkıyor.

Putin, Batı Şeria’dan önce İsrail’e yaptığı ilk ziyarette ülkesinin Suriye ve İran ile askeri ve teknolojik ilişkilerini savundu. Kudüs’te Başbakan Ariel Şaron’la görüşen Putin, terörizme karşı ortak mücadele konusunda anlaşmaya vardı.

Rus lider İran ile yaptıkları nükleer reaktör anlaşmasının, İsrail’i tehdit etmediğini ancak, Tahran’ın, nükleer silah üretmediği konusunda dünyaya daha sağlam güvence vermesi gerektiğini söyledi. Putin İran’ın, nükleer tesislerini uluslararası denetime açması çağrısında da bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı, Suriye’ye uçaksavar füzeleri satma planını da savundu, bunun İsrail için bir tehdit olmadığını söyledi. İsrail ise füzelerin sınırlarında üslenen militanların eline geçeceğini öne sürüyor.

Ancak Başkan Bush dün akşamki basın toplantısında, Rusya’nın Suriye’ye uçaksavar füze satışı konusunda moskova ile temas halinde olduklarını açıkladı.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Putin’in Ortadoğu barış süreci konusunda uluslararası bir konferans düzenlenmesi önerisinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Lavrov, Putin’in uluslararası bir zirve değil, bölgesel uzmanları bir araya getirecek bir toplantı önerdiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG