Erişilebilirlik

Papa'nın Cenaze Töreni Cuma Günü


Bu sabah Türkiye saati ile 11.30’da başlayan Kardinaller Meclisi toplantısı sona erdi. Kardinaller, Papa'nın cenaze töreninin Cuma günü yapılmasını kararlaştırdı.

Yeni Papa’yı da seçecek olan 117 kardinalden oluşan meclis, Papa’nın vasiyetini de aldı. Bu şekilde Papa’nın Polonya ya da Roma’da Aziz Peter katedralinde gömüleceği yolundaki tartışmalar sona erecek. İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera, Vatikan’da çok güvenilir kaynaklardan aldıkları bilgiye göre Papa’nın vasiyetinde nereye gömüleceği konusunda bir irade belirtilmediğini yazdı. Son gelişmeler ışığında, Papa II. Jean Paul’ün Aziz Peter katedrali mahzenine gömülme ihtimali ağırlık kazanıyor. Basın’da Papa’nın kalbinin Polonya’ya gömüleyeceği yolunda çıkan haberler de vatikana yakın kaynaklar tarafından yalanlandı.

Kardinaller Meclisi cenaze töreninden sonra, yeni papa seçimleri için konklave’nin ne zaman toplanacağını da tespit edecek. Bu toplantının papanın ölümünden sonra en geç 20 gün içinde başlaması gerekiyor. Vatikan içinde Papa II. Jean Paul tarafından özel olarak yaptırılan Santa Marta otelinde kalacak kardinallere cep telefonu yasağı da getirildi.

Bu sabah toplanan Kardinaller Meclisi ayrıca Katolik Kilisesinin bugünkü problemleri, geleceği ve stratejileri konularını da ele aldı. Yeni Papa adaylarının profili de bu tartışmalar sonucu ortaya çıkacak.

Bugün öğleden sonra Papa II. Jean Paul’ün naaşı, Clementina salonundan Vatikan’da San Pietro Katedraline taşınarak halkın ziyaretine açılacak. San Pietro meydanı bugün de İtalya’nın dört bir yanından gelen katolik hacılarla doldu. Roma valisi Achille Serra halktan Papa’nın öğleden sonra San Pietro katedraline konulacak naaşını ziyarete hep birlikte gitmemeleri uyarısında bulundu. Papa II. Jean Paul’ün cenaze törenine 200 kadar devlet, hükümet başkanı ve yabancı delegasyoların katılması bekleniyor.

Cenazeye katılması beklenen ziyaretçilerin 4 milyona ulaşabileceği de yetkililer tarafından bildiriliyor. İtalyan hükümeti, Roma’ya gelecek ziyaretçilerin geliş tarihlerini bölgelere göre düzenleyerek, şehirde ani bir izdiham yaşanmasını önlemeye çalışıyor. Roma’nın Tor Vergata bölgesinde ise bu organizasyon için çalışacak 5 bin gönüllüye bir çadır şehir kuruldu.

İtalya’da Papa’nın ölümü ile ilan edilen yas yarın sona eriyor.

XS
SM
MD
LG