Erişilebilirlik

Katolik Kilisesi Yas Tutuyor


Vatikan, Papa İkinci John Paul'ün Cumartesi akşamı yerel saatle 21:37'de (Türkiye saatiyle 22:37) öldüğünü açıkladı.

Vatikan yetkilileri, Papa'nın Perşembe günü sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırılmak yerine Vatikan'da kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Vatikan Sözcüsü, idrar yolları enfeksiyonu nedeniyle Papa'nın ateşinin Perşembe günü 40 dereceye yükseldiğini ve enfeksiyonun bütün vücuduna yayılarak, kalp ve solunum sisteminin etkilendiğini açıkladı.

Papa İkinci John Paul, Vatikan tarihinde Papalığa seçilen en genç Kardinal olmuştu. 1978 yılında seçilen Papa, muhafazakar sosyal değerlerin ve tüm dünyada yoksullarla baskı görenlerin savunucusu oldu.

Papa İkinci John Paul’un seçilmesinin haberi, Sistine Manastırı’nın bacasından tüten beyaz dumanla ilan edildikten sonra, dünya yeni Papa'nın komünist Polonya kökenli olduğunu öğrendi. Haber büyük şaşkınlık yarattı. Ayrıca 450 yıldır ilk kez papa, İtalyan değildi.

Kardinallerin Polonyalı bir rahibi Papa seçmesi, iki günde yapılan sekiz oylamayla mümkün olabilmişti. Yeni papayı kimse tanımıyor, adını bile bilmiyordu.

Amerikalı Kardinal Edmund Szoka o günkü şaşkınlığını, “inanamıyorum. Onun papa seçilebileceğine hiç ihtimal vermezdim” diyerek ifade etmişti.

Polonyalı Kardinal Karol Wojtyla, Papa İkinci John Paul adını aldı. 58 yaşındaki yeni Papa, Vatikan'daki Saint Peter meydanında toplanan kalabalığa ilk kez hitap ettiği zaman 20. yüzyılın en genç papası olmuştu.

Papa ilk konuşmasında halka “korkmayın” diyerek hitap etti. Bu sözler, papanın kendi geçmişinden kaynaklanıyordu.

18 Mayıs 1920’de, Polonya'da Wedowice’de doğan Papa, gençlik yıllarında spora ve tiyatroya düşkündü. İkinci Dünya Savaşı başladığında Krakow üniversitesinde öğrenciydi.

1942 yılında din eğitimine başlayan Papa, Nazilerin dini eğitimi baskı altına alması sonucu eğitimini gizlice tamamladı; 1964 yılında Krakow baş rahibi; üç yıl sonra da kardinal oldu.

Amerikalı Başpiskopos John Foley, papanın komünizmin çökmesine katkıda bulunan faktörlerden biri olduğunu söylüyor:

"Papa İkinci John Paul’ün 1979 yılında doğduğu Polonya’ya ilk seyahati, büyük etki yarattı. Bu seyahat komünizmin sona ermesini sağlayan olaylardan biri idi."

Dinamik ve sıcak bir kişiliğe sahip olan Papa, tüm dünyayı dolaştı, sekiz ayrı dilde insanlara hitap etti, her ülkeye gittiğinde, milyonlarca kişi kendisini görme imkanı buldu.

Papa'nın kalabalığın arasına karışma tutkusu, 1981 yılında Mehmet Ali Ağca’nın, Roma‘daki suikast girişimiyle neredeyse hayatına mal olacaktı.

Papa kendisini ağır yaralayan Mehmet Ali Ağca’yı, daha hastahanede iken affetti. Komünist Küba’yı ziyaret eden Papa, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’daki savaşları kınadı ve dünya liderlerini, anlaşmazlıkları daima barışçı yollardan çözmeye çağırdı.

Buna karşılık Papa, sosyal konularda çok muhafazakar davrandı, yapay döllenme, kürtaj, kadınların dini makamlarda çalışması ve papazların evlenmesine şiddetle karşı çıktı. Papa, Katolik Kilisesi’nin diğer Hıristiyan kiliseleri ve öteki dinlerle ayrılık ve anlaşmazlıklarını gidermeye çalıştı; ve bir Yahudi Sinagoguna giden ilk papa oldu. Papa sinagogda, Naziler döneminde Musevilere yardım etmeyen Katolikler adına özür diledi. Papa İkinci John Paul, 1979 yılında Türkiye'yi ve İstanbul'da Rum Ortodoks Kilisesi'nin merkezi olan Fener Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Papa İkinci John Paul, Katolik Kilisesi’ne ise, daima umut ve uzlaşma çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG