Erişilebilirlik

Yaralı İtalyan Gazeteci Ülkesine Döndü


Irak’ta İtalyan gazeteci Giuliana Sgrena’nın serbest bırakılmasını sağlayan İtalyan askeri istihbarat örgütü Sismi’nin ajanı Nicola Calapari’nin Amerikalı askerlerin açtığı ateş sonucu ölmesi İtalya’da polemiklere yol açtı.

Ülkesine dönen Sgrena, İtalya’da kaldırıldığı askeri hastahanede yaptığı açıklamada, kendisini Bağdat'ta hava alanına götüren arabanın çok hızlı gitmediğini söyledi. Aynı görüş arabada bulunan ve yaralı olarak kurtulan diğer iki gizli servis görevlisi tarafından da dile getirildi.

İtalyan kamuoyunda üzüntü ve kuşku ile karşılanan olay hakkında Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi de “bütün İtalyanlar gibi bu acı ve trajik olayın Birleşik Devletler tarafından açıklığa kavuşturulmasını bekliyorum” dedi. İtalya, bir yandan savcı Franco Ionta yönetiminde İtalyan kadın gazeteci ve 3 gizli servis mensubuna Amerikan askerleri tarafından ateş açılması olayını soruşturmaya açarken diğer yandan da siyasi olarak bir açıklama bekliyor.

İtalyan Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini’nin olaydan sonra verdiği bir mülakatta “elim kaderden” sözetmesi ise İtalyan muhalefetinin liderlerinden Piero Fassino’nun eleştirilerine hedef oldu. Sol’un Demokratları Partisi Genel Sekreteri Piero Fassino, Fini’ye cevaben “kader ateş etmez, oluşmakta olan sorulara hükümet cevap vermek zorunda” dedi. Fassino Irak’ta İtalyan ve diğer koalisyon kuvvetlerinini gizli servisleri arasında korrdinasyon olup olmadığını da sordu.

İtalyan komunistleri lideri Oliviero Diliberto ise “ABD’nin versiyonunun tek kelimesine inanmıyorum” derken Amerikalıların yaptıklarının maskelenmeye çalışıldığını ve Amerikan askerlerininin bilinçli bir biçimde ateş açtıklarını öne sürdü. Diliberto, ayrıca merkez sol’dan, tek bir ağızdan İtalyan askerlerinin Irak’tan çekilmesi talebini öne sürmelerini istedi.

İtalyan parlamentosu Gizli Servisler Komitesi başkanı Enzo Bianco da Amerikalıların şimdiye kadar olay hakkında verdiği açıklamalara kuşku ile baktığını belirtti. İtalyan askerlerinin Irak’tan çekilmesi gerektiği şeklindeki koro’ya İtalyan Yeniden Kuruluş Komunist Partisi başkanı Fausto Bertinotti ve Yeşiller Partisi lideri Alfonso Pecoraro Scanio da katıldı. İtalyan merkez sol koalisyonunun lideri Romano Prodi de 57 milyon İtalyanın, ne olduğunu bilmeye hakkı olduğunu vurguladı.

Bağrat'ta bir Amerikan zırhlı aracından açılan ateş sonucu askeri gizli servisin ulaslararası operasyonlar başkanının hayatını kaybetmesi İtalya’da tepki ile karşılanırken önümüzdeki Salı günü Meclis’te Dışişleri Bakanı Fini’nin, Çarşamba günü ise Senato’da İtalya başbakanı Silvio Berlusconi’nin bilgi vermesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG