Erişilebilirlik

Irak'ta Serbest Bırakılan İtalyan Rehine Amerikan Askerlerinin Ateşiyle Yaralandı


Irak’taki Amerikalı askeri yetkililer, serbest bırakılan İtalyan kadın gazeteci Giuliana Sgrena’nın, içinde bulunduğu araca Amerikalı askerler tarafından açılan ateş sonucu yaralandığını bildirdi.

Olayda kadın gazeteciyle aynı araçta bulunan ve gazetecinin serbest bırakılmasıyla sonuçlanan görüşmelere katılan İtalyan istihbarat görevlisi ise öldü. Giuliana Sgrena Bağdat’ta 4 Şubat günü kaçırılmıştı.

Sgrena’nın serbest bırakılması nedeniyle ailesi ve dostları tarafından duyulan sevinç, Irak’ta Amerikalı askerlerinin görev yaptığı bir kontrol noktasında dost ateşi sonucu yaralandığı yolundaki haberler nedeniyle üzüntüye dönüştü.

Bağdat’taki Koalisyon Güçleri Basın Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamada, ateş açma olayının Cuma akşamı yerel saatle 21’de meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, gazeteciyi taşıyan araca, Bağdat’taki bir kontrol noktasına yüksek hızla yaklaşması nedeniyle ateş açıldığı kaydedildi. Açıklamaya gore, İtalyan görevlinin öldüğü olayda yaralanan gazeteci Giuliana Sgrena koalisyon güçlerine ait bir askeri hastanede tedavi altına alındı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi Roma’da gazetecilere, olay hakkında bilgi almak için Amerikan Büyükelçisini makamına çağırdığını söyledi. Kadın gazetecinin serbest bırakıldığı yolundaki haber, ailesi ve çalıştığı Il Manifesto gazetesindeki meslekdaşları tarafından sevinçle karşılanmıştı. Ancak Sgrena’nın, serbest kaldıktan kısa bir sure sonra kazayla açılan ateş sonucu yaralandığı yolundaki haber İtalya’da derin şaşkınlık yarattı.

56 yaşındaki kadın gazeteci Bağdat Üniversitesi yakınında röportajlar yaparken kaçırılmıştı. Daha sonra Sgrena’yı, bütün yabancı kuvvetlerin Irak’dan çekilmesi çağrısında bulunurken ve hayatının bağışlanmasını isterken gösteren bir video band yayınlanmıştı.

Gazetecinin yaralanması üzerine Washington’da Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Bush’un olaydan üzüntü duyduğu ve soruşturulmasını istediği belirtildi.

Olayın İtalya Başbakanı Berlusconi için ağır bir siyasi darbe olduğu bildiriliyor. Berlusconi, ülkesindeki sert muhalefete rağmen 3,000 İtalyan askerinin Irak’ta göreve devam etmesine karar vermişti. Yaralanan kadın gazetecinin çalıştığı Il Manifesto gazetesi de İtalyan askerlerinin Irak’ta görev yapmasına şiddetle karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG