Erişilebilirlik

Suriye, Lübnan'dan Çekilme Planını Açıkladı


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Lübnan’daki kuvvetlerinin önce Bekaa vadisine, daha sonra da Suriye sınırına çekileceğini açıkladı.

Esad, Suriye parlamentosunda yaptığı bir saatlik konuşmasında çekilme işlemini koordine etmek için gelecek hafta Lübnanlı liderlerle bir araya geleceğini de belirtti. Diplomatik alanda uğradığı son yenilgilere rağmen rahat görünen Esad, Suriye’nin, çekilme işlemiyle, 1989 tarihli Taif anlaşması ve 1559 sayılı Birleşmiş Milletler kararının öngördüğü yükümlülükleri yerine getireceğini söyledi.

Ancak Esad’ın çekilme planının, Birleşmiş Milletler kararını yerine getirmesi için Lübnan’daki 14 bin Suriye askerinin tümüyle çekilmesi gerekiyor.

Esad, konuşmasında eski Lübnan başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesini de “iğrenç bir cinayet” olarak tanımladı.

Lübnan’da muhalefet, Hariri’nin öldürülmesinden Suriye’yi sorumlu tutuyor. Ancak parlamento binası dışında toplanan binlerce Suriyeli, Esad’ın konuşmasını alkış ve sevgi gösterileriyle izledi.

İsrail ve Ürdün hükümetleri ise Suriye Devlet Başkanının açıklamasını reddetti. İki ülkenin dışişleri bakanları, Esad'ın konuşmasından sonra yaptıkları açıklamalarda Suriye'nin Lübnan'daki kuvvetlerini tamamen çekmesi gerektiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da Amerika'nın, Suriye liderinin açıklamasını yetersiz bulduğunu dile getiren sert bir açıklama yaptı.

Öte yandan Beyrut’ta yüzlerce gösterici, Suriye’nin tümüyle çekilmesi için başlattıkları kampanyayı dün de sürdürdü.

XS
SM
MD
LG