Erişilebilirlik

Rice Suriye'yi Uyardı


Amerika Suriye’den, Lübnan’daki askerlerini çekmesini ve ülkenin güneyindeki terörist kamplarını kapatmasını yeniden istedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Amerika’nın Ortadoğu’da demokrasiyi yayma çabalarına müdahale eden Suriye’yi sert bir biçimde eleştirdi. Filistin’de reform yapılmasını konu alan Londra Konferansı’nın sonunda konuşan Rice’a Amerika’nın Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesi için ne tür adımlar atabileceği soruldu. Dışişleri Bakanı, Suriye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararlarına uyarak askerlerini Lübnan’dan çekmesi gerektiğini söyledi:

“Yapılması gereken ilk iş, Suriye’nin, askerlerini Lübnan’dan çekmesini öngören 1559 nolu Güvenlik Konseyi kararına uymasının önemini anlatmaktır. Açıkça ifade etmek gerekirse burada hem Suriye askerlerini hem de istihbaratçılarını kastediyoruz.”

Hafta başında Suriye Lübnan’dan askerlerini çekmeyi planladığını açıklamıştı. Suriye’nin açıklaması Washington’da memnuniyetle karşılanırken, geri çekilme işleminin derhal yerine getirilmesi ve bunun bütün askerleri kapsaması gerektiğini belirtildi. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suriye’nin Lübnan’ın güneyindeki terörist kampları kapatmasını da istedi:

“İleriye doğru atılacak bir adımda terörist faaliyetlere son verilmesi son derece önemli olacaktır. Lübnan’ın güneyinden İsrail’e ya da başka ülkelere karşı saldırılar devam edemez. Bunu Suriye’ye açıkça söylüyoruz.”

Rice Suriye’yi, İsrail, Irak ve Filistin Yönetimine karşı faaliyet gösteren teröristleri desteklemekle suçladı. Amerikan ABC Televizyonunun sorularını yanıtlayan Rice, Cuma günü Telaviv’de düzenlenen intihar saldırısının Suriye merkezli İslami Cihad Örgütü’nün işi olduğuna dair kesin deliller bulunduğunu söyledi. Rice, daha önceki bir açıklamasında, istifa eden Suriye yanlısı Lübnan Hükümetinin yerine yeni hükümetin belirlenebilmesi için düzenlenecek adil ve serbest seçime Amerika’nın maddi destek vermeye hazır olduğunu belirtmişti. Condoleezza Rice, Suriye’nin Lübnan’ın içişlerine karışmaya son vermesi gerektiğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG