Erişilebilirlik

Şiilerin Başbakan Adayı El-Caferi


Irak’ta Şii ittifakı, İbrahim El-Caferi’yi başbakan adayı olarak göstereceğini açıkladı.

Açıklama, üç gündür süren yoğun görüşmeler ve diğer aday Ahmet Çelebi’nin adaylıktan çekilmesinden sonra yapıldı.

Geçen ay ki seçimde oyların yüzde 48’ini toplayan Şii İttifakı, 275 kişilik Ulusal Mecliste 140 sandalye kazanmıştı.

Halen başkan yardımcılığı görevini yürüten İbranim Caferi’ye meclisteki oylamada Başbakan İyad Allavi’nin rakip olması bekleniyor. Ancak Allavi’nin partisi oyların sadece yüzde 14’ünü aldığı için kendisine fazla bir şans tanımıyor.

Bu arada Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlamanın sonucu iki Irak askeri öldü, yirmiden fazla asker de yaralandı.

İbrahim El-Caferi Kimdir?

Irak’ın yeni başbakanı olması beklenen doktor politikacı İbrahim el Caferi, en büyük önceliğinin ülkesindeki şiddet olaylarına son vermek olacağını söyledi.

58 yaşındaki ılımlı Şii lider, Amerikan askerlerinin de direniş sona erinceye kadar Irak’ta kalmasını sağlamaya çalışacağını belirtti.

Caferi, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, Kürtlerin ve Şiilerin federal devlet talebini desteklediğini ve ülkenin bölünmesine yönelik her türlü çabaya karşı çıkacağını vurguladı.

İslamiyet’in Irak yasaları için destekleyici bir unsur olması gerektiğini söyleyen Caferi, milletvekillerinin “İslami duyarlılıklara” zarar vermemesi koşuluyla yeni yasaları oluştururken başka kaynaklardan da faydalanmakta özgür olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Irak Dava Partisi’nin başkanı olan Caferi, 1980’de, Saddam Hüseyin’den kaçarak Suriye’ye gitmiş, Londra’ya yerleşmeden önce de 10 yıl İran’da kalmıştı.

Caferi, 2003 yılında ülkesine dönerek Amerika’nın atadığı Irak Yönetim Konseyi’nde yer almıştı.

XS
SM
MD
LG