Erişilebilirlik

Papadopulos - Karamanlis Planı


Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos’la Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis arasında anlaşmaya varıldığı söylenen plan üç aşamadan oluşuyor.

Planın ilk aşamasını ,Türkiye’nin Avrupa Birliği çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyetiyle Gümrük Birliği anlaşmasını imzalaması oluşturuyor. Bu anlaşmanın Şubat sonuna kadar imzalanması üzerinde duruyorlar. Komisyonun da Türkiye’ye süre verdiği belirtiliyor. Eğer Türkiye, hiçbir rezerv koymadan anlaşmayı imzalarsa,bunun Kıbrıs Cumhuriyetini de resmen tanıması anlamına geleceğini hesaplıyorlar. Yani Papadopulos’la Karamanlis’in kısa vadedeki hedefi, Kıbrıs Rum Yönetiminin bütün Kıbrıs’ı temsilen Türkiye tarafından tanınması.

İki lider görüşmelerde, Avrupa Birliğinin Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticarete başlaması olasılığı üzerinde de durdular. Papadopulos, İngiltere ve Almanya’nın bu yönde bir karar çıkartmak için Avrupa Birliği içinde yeniden harekete geçtiğinden söz etti, İki lider böyle bir kararın almasını engellemek için ortak girişimlerin sürdürülmesinde de anlaştılar.

Planın ikinci aşamasını ise Birleşmiş Milletlerin başlatması beklenen girişimleri oluşturuyor. Genel sekreterin Kuzey Kıbrıs’taki seçimlerin ardından girişimlerine başlamasını bekliyorlar. Genel sekreter insiyatif almadan önce Kıbrıs Rum yönetimi Annan planını zemin alarak müzakereye hazır oldukları mesajı verecek ancak masaya oturmayı bazı ön koşullara bağlayacak.

İlk önkoşulu, Kıbrıs’ta üzerinde anlaşmaya varılacak çözümün, Kıbrıs Cumhuriyetinin devamı olması oluşturuyor. Yani, Papadopulos Kıbrıs Cumhuriyetini Avrupa birliğinin tanıdığını, bunun devam etmesini istiyor ve Kıbrıs Türk toplumunun federasyon adı altında bu Cumhuriyetin çatısı altına girmesini istiyor.

İkinci koşul ise başlayacak müzakerelerde daha önce olduğu gibi zaman sınırlaması ya da herhangi bir takvim uygulanmamasını talep edecekler.

Üçüncü koşul ise plan üzerinde iki tarafın da anlaşmaya varması. Annan planında olduğu gibi, tarafların anlaşmaya varmaması halinde Birleşmiş Milletler genel sekreterinin son noktayı koymasına da karşı çıkıyorlar.

Kıbrıs’ta çözümün Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinden ayrılmasını ve anlaşmaya varıldıktan sonra da ikinci kez referanduma sunulmasını istiyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG