Erişilebilirlik

Papadopulos Atina'da


Kıbrıs Rum lideri Tassos Papadopulos, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’le önümüzdeki 8 ay boyunca izlenecek ortak politikayı saptamak için Atina’ya bir ziyarette bulunuyor. Papadopulos’un yanında bir de yazılı belge getirdiği ve belgede izlenecek politikanın 3 ana başlık altında toplandığı söyleniyor.

Rum liderin iki önceliği var. Birincisi, Avrupa Birliği'nin Kuzey Kıbrıs’la doğrudan ticarete başlamasını önlemek; Yani Kıbrıslı Türklere 30 yıldır uygulanan ekonomik ambargonun delinmesini kesinlikle istemiyor, çünkü bunun, Kuzey’in uluslararası alanda tanınması yolunu açmasından korkuyor. Bu yüzden de Avrupa birliği içinde ,ambargonun delinmesine yol açabilecek bir kararın alınmasına kesinlikle karşı Yunanistan’la birlikte hareket etmek istiyor.

Rum liderin ikinci önceliği, Türkiye’nin Avrupa Birliği'yle müzakerelere başlamadan önce Kıbrıs Cumhuriyetini, dolaylı da olsa tanımasını sağlayacak bir politika izlenmesini istiyor. Bunun için, Şubat’ta Avrupa Birliği başkentlerinde diplomatik girişimlerde bulunacak. Bu arada, Papadopulos, Moskova ve Washington’a da gitmek için girişim yapıyor.

Üçüncü nokta ise Kıbrıs sorununun çözümü için yeniden başlaması beklenen uluslararası girişimler üzerinde yoğunlaşıyor. Rumlar, Kuzey Kıbrıs’taki seçimlerin ardından uluslararası girişimlerin başlayacağını ve Haziran’dan itibaren de ağır bir baskı olacağını tahmin ediyorlar ve buna göre hazırlık yapıyorlar. Papadopulos’un Atina’ya vereceği belgenin, ana politikanın yanı sıra uygulanacak taktikleri de içerdiği tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG