Erişilebilirlik

FKÖ'den Militan Örgütlere:'Saldırıları Durdurun'


Filistin Kurtulus Örgütü, militanlara, Israil’e yönelik saldirilari durdurmasi için çagrida bulundu. Örgüt Yönetim Kurulu’nun açiklamasinda, eylemlerin ulusal çikarlara zarar verdigi; Israil’in saldirilari bahane ederek Filistin’in istikrara kavusmasini engelledigi kaydedildi.

Bu açiklama, Israil Basbakani Ariel Saron’un, askeri operasyonlarin artirilmasi yönünde verdigi karardan hemen sonra yapildi. Saron, yeni Filistin lideri Mahmud Abbas’i, militanlari durdurmak için hiçbir çaba sarf etmemekle suçladi.

Ariel Saron’un askeri operasyonlarin artirilmasi kararini, Filistinli militanlarin saldirilarini önleme amaciyla aldigi bildiriliyor. Kararin özellikle Gazze’de etkili olmasi bekleniyor. Son haftalarda Gazze’deki militanlar, Israil hedeflerine yönelik saldirilarini artirmisti. Persembe günü alti kisinin ölümüyle sonuçlanan saldirinin ardindan Israil, Gazze’den giris-çikislari yasaklamis ve yeni isbasina gelen Mahmud Abbas liderligindeki Filistin yönetimiyle iliskilerini kesmisti.

Dün ve bugün ise, militanlar Gazze’deki yahudi yerlesim birimleriyle Israil topraklarindaki Sderot kasabasina roket saldirisi düzenledi. Bunun üzerine Israil askerleri, dün Gazze’de operasyon düzenleyerek en az 6 kisiyi öldürdü.

Siddet artarken, yeni Filistin lideri Mahmud Abbas da yemin ederek göreve basliyordu. Filistin seçimlerinden sonra Abbas’la görüsecegini açiklayan Israil Basbakani Ariel Saron ise, son gelismeler üzerine, “Filistin yönetimi militanlari durdurmadigi takdirde” bu görüsmenin mümkün olmayacagini söyledi.

Amerika’nin Sesi’ne özel bir demeç veren Saron’un bas danismani Dori Gold "Israilli siviller öldürülürken, hükümetin Filistinlilerle görüsme masasina oturmasi mümkün degil," diye konustu.

Mahmud Abbas Filistinli militanlarla görüsmeye çalistigini, ancak onlara karsi güç kullanmayi planlamadigini söyledi. Filistinli bas müzakereci Saib Erakat ise, Israil’in Mahmud Abbas’a, sorunu çözmesi için firsat tanimadigini belirtti. Erekat, "Abbas’la görüsme planlarini askiya aldilar. Bu nasil bir mantiktir? Yeni seçilen bir lidere sans vermek istemiyorlar," dedi.

Mahmud Abbas’in Çarsamba günü Gazze’ye giderek, militanlara ateskes çagrisinda bulunmasi bekleniyor. Abbas’in Filistinli örgütleri, 17 Temmuz’daki meclis seçimlerine katilmalari için, iknaya çalisacagi da kaydedildi.

Bu arada Misir Cumhurbaskani Hüsnü Mübarek ise Israil’e çagrida bulunarak, siddet olaylari nedeniyle baris görüsmelerinden vazgeçmemesi gerektigini söyledi. Misir, Israil’den Mahmud Abbas’a zaman tanimasini istiyor.

Göreve yeni gelen Abbas, iç siyasette de zorlu günler geçiriyor. Geçen haftaki oylamada görev yapan 46 seçim görevlisi, seçimlere hile karistirildigi gerekçesiyle istifa etti. Görevliler, Abbas taraftarlarinin oy kullanabilmesi için, seçim sandiklarinin silah zoruyla iki saat daha açik tutuldugunu söyledi. Uluslararasi gözlemciler bu iki saatte katilim oraninin arttigini bildirmis, ancak bunun, seçimin mesruiyetini engellemedigi görüsüne varmisti.

XS
SM
MD
LG