Erişilebilirlik

Abbas Yemin Ederek Göreve Başladı


Filistin devlet baskanligina seçilen Mahmut Abbas, bugün yemin ederek göreve basladi. 40 yildir Filistin kurtulus hareketinin lideri olan Yaser Arafat’in yerine geçen Abbas, artik Filistin yönetiminin basindaki tek adam.

Abbas, Ramallah‘taki yemin töreninde yaptigi konusmada baskenti Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devleti kurulmasi hedefini tekrarladi ve bu hedefe ulasmak için halkina birlik çagrisinda bulundu. Abbas, “Yol Haritasi” adli uluslararasi baris planina bagliligini sürdürdügünü, çünkü Israil ve Filistin halklarinin yan yana yasamak zorunda oldugunu vurguladi.

Ancak, Abbas daha göreve baslarken Israil’le ilk kriz patlak verdi. Israil, dün Filistin yönetimiyle hertürlü temasi kesti ve Gazze’yi abluka altina aldi. Israil hükümeti bu karari, önceki gün Filistinli militanlarin Gazze’de bir askeri kontrol noktasina düzenledigi saldiri üzerine aldi. Saldirida 6 Israilli hayatini kaybetti, 5 kisi yaralandi. Israil, Abbas’in Filistinli militanlari kontrol altina alincaya kadar iliskilerin tekrar baslatilmayacagini belirtiyor. Abbas, yemin töreni sirasinda yaptigi konusmada, karsilikli ateskes ve görüsmelerin tekrar baslamasi çagrisinda bulundu.

Baris için Israil’e elini uzattigini söyeyen Abbas, Arap-Israil iliskilerine zarar veren siddet olaylarini kinadi. Ancak, Filistin Yönetiminin yeni baskani, militanlarin kontrol altina alinmasi yönündeki Israil talebini yanitsiz birakti. Abbas, bu konuda diplomasi ve diyalogu tercih ettigini, militanlara karsi silaha basvurmak istemedigini söylemisti. Abbas, göreve basladiginda Israil’in tüm destegini almayi umuyordu. Ancak önceki günkü saldirilar ve Israil’in misillemesi, Abbas’in beklentilerine büyük darbe irdirdi. Israil yönetimi ve kendisini seçen halk, baris görüsmelerin tekrar baslatilmasi ve Filistin bölgelerinde hayatin normale dönmesi için Abbas’a yogun baski yapiyor.

Abbas’in yardimcilari, Israil’in son kararinin, Filistin liderinin degisiklik yönünde ciddi adimlar atmasini zorlastirdigini söylüyor. Israil’li yetkililer ise Abbas’in Filistinli militanlara karsi koymaktan kaçindigini ve bu yönde adim atmasi için kendisine baski yapilmasi gerektigini savunuyor.

XS
SM
MD
LG