Erişilebilirlik

İBB'nin Yeni Başkanı Mevlüt Uysal


Geçtiğimiz hafta görevinden istifa eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yerine Adalet ve Kalkınma Partisi Belediye Meclis Grubu’nun adayı olan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal seçildi.

İlk iki turda üye tam sayısının üçte ikisinin oyunu alamayan Uysal, salt çoğunluk gerektiren üçüncü turda 308 Belediye Meclisi Üyesi’nin 179’unun oyunu alarak İstanbul’un Cumhuriyet tarihindeki 30’uncu belediye başkanı oldu.

CHP’nin adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise aynı oylamada 125 oyda kaldı.

Mevlüt Uysal: Az konuşacağız çok iş yapacağız

Mevlüt Uysal başkanlığa seçildikten sonra Meclis üyelerine yaptığı teşekkür konuşmasında, “Genel başkanımız Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1994 yılında burada başkanlığa başladı, belediyecilikte bir çığır açtı. Burada şu anda İstanbul’da dünyadan gelenler diğer ülkelerden gelenler güzel bir İstanbul’dan bahsediyorsa onun eseri diyorum, kendisine şükranlarımı saygılarımı sunuyorum. Bu şehir müjdelenmiş bir ve kadim bir şehir. Doğunun batının farklı kültürlerin buluştuğu bir şehirdir. İnşallah önümüzde 2019’a kadar bu az zamanda bu şehrin kültürlerin buluşma şehri olarak devam etmesine hep beraber sahip çıkacağız ve güzel işler yapacağız diye düşünüyorum. Az konuşacağım çok iş yapacağız” dedi.

Gümüşdağ “yeni başkanımızla İstanbul’a hizmet edeceğiz” demişti

Aslında Kadir Topbaş’ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortaya atılan ilk isim İBB Başkan Vekilli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ağabeyinin damadı olan Göksel Gümüşdağ’dı. Aynı zamanda Medipol Başakşehirspor’un da başkanlığı görevini üstlenen Gümüşdağ, önceki gün yaptığı açıklamada “Perşembe günü de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yeni belediye başkanımızı seçeceğiz. Dolayısıyla o gün o meclisten hangi arkadaşımız çıkarsa çıksın, var gücümüzle arkasında olacağız. Çünkü İstanbul kenti hizmete ara veremez. Hemen yeni belediye başkanımızla birlikte İstanbul halkına, İstanbul kentine hizmet etmeye devam edeceğiz” sözleriyle bu konuda bir beklenti içinde olmadığını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Zira pazar günü AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı istişare ve değerlendirme toplantısında Mevlüt Uysal’ın ismi öne çıkmıştı.

Uysal, 2014’te Başakşehir’de her iki oydan birini aldı

51 yaşında Uysal iki dönemdir Başakşehir Belediye Başkanı olarak görev yapıyor. 2009 seçimlerinde oylarının %39’unu kazanan Mevlüt Uysal, 2014 seçimlerinde özellikle Saadet Partisi oylarını partisine çevirerek oy oranına %50,1’e çıkarmıştı.

Uysal’ın başkanlığı kesinleştikten sonra ona yöneltilen en büyük eleştiriler Sivas Katliamı Davası’nda savunma avukatlığı yapması ve Bahçeşehir’deki suni göletin 2013 yılında Belediye Meclisi kararıyla imara açılması oldu.

Peki Mevlüt Uysal, 2019 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İstanbul Büyükşehir adayı olabilir mi? Ve olursa kazanabilir mi?

Yarkadaş: Uysal en düşük profilli adaydı

Kamuoyunda ilk kez Topbaş’ın yerine Mevlüt Uysal’ın aday gösterileceğini telaffuz eden isim olan CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, yeni başkanın 2019’da aday olmasının çok uzak ihtimal olduğu görüşünde.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Yarkadaş, “Mevlüt Uysal, var olan adaylar arasında en düşük profilli isimdi. Seçime kadar Kadir Topbaş’ın karşı çıktığı ve muhtemelen karşı çıkacağı konularda itiraz etmeyeceği için tercih edildi. Üstelik 2019’da aday gösterilmediğinde herhangi bir krize neden olmayacak bir isim. Bence AKP 2019’da çok daha güçlü bir isimle seçime gidecektir” dedi.

Adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen isimlerden biri olan Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta adaylıkla ilgili bir soruya, “bizim burada iyi kötü bir işimiz var” yanıtını vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG