Erişilebilirlik

Emmanuel Macron Fransa Cumhurbaşkanı Oldu


Fransa'da gergin bir atmosferde geçen cumhurbaşkanlığı seçimleri sona erdi. Merkezdeki liberal aday Emmanuel Macron yüzde 65,5 oyla seçimleri kazanarak Fransa'da 5'inci cumhuriyetin 8'inci cumhurbaşkanı seçildi.

Fransa tarihinde ilk kez 39 yaşında bir aday Cumhurbaşkanı seçildi. Macron cumhuriyet tarihinin en genç cumhurbaşkanı oldu.

Rakibi Marine Le Pen ise 34,5 oranında oy alarak yarışın kaybeden tarafı oldu.

Fransa'da 48 milyon seçmen, ülke genelinde kurulan 67 bin sandıkta oy kullanmaya davet edildi. Ancak her iki adayı da desteklemeyen seçmenin yüzde 25'i sandığa gitmedi. Oy kullanan yüzde 75'in ise yüzde 10'u "beyaz oy", yani geçersiz oy kullandı. Bu da seçmenin yüzde 30'unun üzerinde bir miktarının her iki adaya da destek vermediğini gösteriyor. İlk tahminlere göre 4 milyon seçmenin beyaz ya da geçersiz oy kullandığı belirlenirken, bu rakamın bir önceki seçimlere oranla iki katına çıktığı anlamına geliyor.

Le Pen Macron'u kutladı

Seçim yenilgisinin hemen ardından seçim bürosunda hızla kameraların karşısına geçerek açıklama yapan aşırı sağ lider Marine Le Pen, sandıktan çıkan sonuca saygı duyduğunu, Macron'u telefonla arayarak kutladığını açıkladı.

Le Pen, "Çünkü Fransa'nın önünde çok büyük problemler var ve seçilen cumhurbaşkanının Fransa için başarılı olmasını diliyorum. Sandıktan Front National (FN) için de değişim mesajı çıkmıştır. FN de derin bir biçimde yenilikten geçmelidir" dedi.

Seçimlerde 11 milyon seçmenin oy verdiği FN, tarihindeki en yüksek oy oranına ulaştı.

Macron'dan ilk açıklama AFP'ye

Kameralar önüne geçerek ilk zafer açıklamasını yapmadan önce Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan genç lider Emmanuel Macron, "Fransa'da yeni ve tarihi bir sayfa açılmıştır. Bu sayfanın, güvenin ve umudun yeniden inşa edildiği bir sayfa olmasını istiyorum" dedi.

Ardından kameraların karşısına geçerek Fransızlar'a teşekkür eden Emmanuel Macron, zafer edasında değil son derece ciddi bir havada yaptığı ilk konuşmasında, "Bu akşam tüm seçmenlere teşekkür ediyorum. Her oyun arkasında bir insan bir kadın bir erkek olduğunu biliyorum. Fransız halkı size sesleniyorum. Bu akşam dünyaya büyük bir "insani/hümanist" mesajımız var. Fransa'yı savunacağım, Avrupa'yı savunacağım, değerlerimizi savunacağım. Bir taraftan da Fransa terörle mücadelede birinci sırada yer alacak, size söz veriyorum. Fransa'da yeni ve tarihi bir sayfa açılıyor. Hiçbir engel tanımadan, herkese saygılı bir kararlılıkla yeni bir Fransa'nın inşaası için çalışacağım" diye konuştu.

Dünyadan kutlama mesajları

AFP'ye seçim zaferini açıklayan Macron ise, "Artık Fransa'da yeni bir sayfa açılmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı François Hollande başta olmak üzere çok sayıda politikacı Macron'u tebrik mesajları yayınladı. Yazılı bir açıklama yapan Hollande, "Kendisini arayarak sıcak ve samimi duygularımla kutladım. Bu gem,iş farkla elde ettiği zafer, yurttaşlarımızın cumhuriyet değerlerine ve AB'ye bağlılığını onaylamıştır" dedi.

Sağ ve soldan çok sayıda politikacı, Berlin ve Londra başta olmak üzere dünya başkentleri, Fransız Müslüman ve Yahudi dinlerinin temsilcileri Macron'un zaferini kutladı.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden, "Bugünkü büyük galibiyetinden dolayı Emmanuel Macron'a tebrikler. Onunla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" şeklinde bir mesaj paylaştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da kısa yazılı açıklamasında, "Cumhurbaşkanı seçilen Macron ve Fransa halkını kutluyoruz, Yeni Cumhurbaşkanı'yla birlikte çalışmayı ve Fransız hükümetiyle yakın işbirliğimizi devam ettirmeyi arzuluyoruz" ifadesine yer verdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, "Macron'un zaferini en samimi duygularımla kutluyorum ve bir an evvel kendisiyle çalışmak için can atıyorum" sözleriyle Macron'u tebrik etti.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, Macron'un zaferini selamlayarak, "Front National karşısında Macron'un elde ettiği zafer, Fransa'nın Avupa'nın merkezinde, kalbinde kalacağını gösteriyor" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de, Twitter hesabından "Tebrikler Macron. Zaferiniz güçlü ve birlik içinde bir Avrupa'nın ve Almanya-Fransa dostluğunun da zaferidir" dedi.

Macron AB marşıyla geldi Marseillaise ile gitti

Fransa'nın 8'inci cumhurbaşkanı seçilen 39 yaşındaki Emmanuel Macron, Fransız siyasetinde gelenek olduğu üzere seçim zaferini Paris sokaklarında seçmenleriyle buluşarak kutladı.

Nicolas Sarkozy, Fransız parlamentosunun önündeki Concorde Meydanı'nı, François Hollande Fransız Devrimi'nin sembol mekanı Bastille Meydanı'nı seçmişti.

Macron'un ekibi Louvre'un "uzlaşmacı ve nötr bir mekan" olduğu için seçildiğini kaydetti.

Seçim bürosunda yaptığı konuşmanın ardından Macron, dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nin yolunu tuttu. Macron, Fransızların büyük iz bırakan cumhurbaşkanı François Mitterand'ın kendi iktidarı anısına inşa ettiği Louvre'un bahçesindeki cam Piramit'in önünde hazırlanan sahneye tek başına ilerledi.

Sahneye çıkarken AB'nin marşı Beethoven'in "Neşeye Şarkı" adlı bestesi ile gelen Macron, sahneyi Fransa Milli Marşı "Marseillaise" ile terketti. Macron bu seçimi ile "hem Avrupalı'yım, hem de Fransız" mesajı verdi.

En az Macron'un programı kadar konuşulan kendisinden 24 yaş büyük eşi Brigitte Macron, 3 çocuğu ve 7 torunu da Macron'un konuşmasının bitmesinin ardından sahneye çıktılar.

Macron önce eşi Brigitte ile kutlamaya katılan Fransızları el ele selamladı. Oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Brigitte Macron sahnede eşinin elini öptü. Ardından çift tüm aile mensuplarıyla birlikte Fransız Milli Marşı'nı okudular.

Macron'un Marseillaise'i eli kalbinde ve gözleri kapalı olarak okuması da dikkat çeken bir başka sahne oldu.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG