Erişilebilirlik

Trump: ‘Terörizme Karşı Birlikte Savaşacağız’


Başkan Donald Trump, Beyaz Saray’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’yi ağırladı. İki lider başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından resmi öğle yemeğinde de biraraya geldi.

Trump görüşmede yaptığı açıklamada, önceki başkan Barack Obama döneminde gerilimlere sahne olan ABD-Mısır ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapma niyetini ortaya koyan mesajlar verdi.

Sisi’ye güçlü desteğini açıklayan Amerikan Başkanı, cihat yanlısı gruplara karşı birlikte kararlılıkla çalışma sözü verdi.

Görüşme, Sisi’nin Beyaz Saray’a ilk resmi ziyareti olsa da iki lider aslında seçimlerden önce geçen Eylül ayında New York’taki BM Genel Kurulu toplantıları sırasında da biraraya gelmişti ve o görüşmenin çok samimi bir havada geçtiği haberleri yer almıştı.

Trump açıklamasında, Sisi’yi ‘kendisine çok yakın bir kişi’ olarak tanımlayarak, “Birlikte terörizme karşı savaşacağız ve çok çok uzun bir süre dost olarak kalacağız” diye konuştu. Sisi’nin ‘çok zor bir durumda harika bir iş yaptığını’ söyleyen Trump, ‘Mısır halkıyla aralarındaki derin bağlara’ işaret etti.

Trump, Sisi’ye hitaben, “Sayın Cumhurbaşkanı ABD’de büyük bir dostunuz ve müttefikiniz var,” dedi.

Mısır içinse amaç net: “Size yardım etmemiz için bize yardım edin.”

Sisi, önceki başkan Obama ile ilişkilerde yaşanan çalkantıların ardından Trump yönetimini yeni bir fırsat olarak görüyor.

Obama, Mısır liderini Beyaz Saray’a hiç davet etmemişti. Mısır hükümeti insan hakları karnesinden dolayı Washington’da sert eleştiriler alıyordu. Obama bir dönem Mısır’a askeri yardımları geçici süre askıya almıştı.

Son aylarda ise Amerikalı ve Mısırlı yetkililer iki ülke arasındaki ortak noktaları öne çıkarma gayreti sergiliyor.

Trump gibi Sisi de, ‘radikal İslami aşırılıklara’ karşı katı pozisyonuyla biliniyor ve bunları yok edebileceğine inanıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı, Oval Ofis’teki açıklamasında, Trump’ın ‘eşsiz bir karaktere’ sahip olduğunu söyledi ve Trump’a hitaben “Size güveniyorum” ifadesini kullandı.

Sisi, “Masum sivillerin canını alan, toplumlara ve uluslara yıkım getiren, masum insanları terörize eden bu şer ideolojiye karşı koymak için” ABD ile birlikte çalışma sözü verdi.

Sisi, Mısır’ın devrim sonrası ilk cumhurbaşkanı olan, demokratik yoldan seçilmiş Muhammed Mursi’nin o zamanlar başında olduğu ordu tarafından devrilmesinden sonra siyasi İslami unsurlara karşı sıkı baskılar uygulamıştı. Sisi, cumhurbaşkanlığını gayrimeşru gören Mısırlılar’a karşı da ulusal güvenlik gerekçesiyle insan haklarından taviz veren sert politikaları hayata geçirmişti.

Ancak Sisi yönetimi, radikalizme karşı başarılı olmalarında ABD’nin yardımlarının kritik önem taşıdığına inanıyor.

Mısır, ABD’den en fazla askeri ve ekonomik yardım alan ülkeler arasında bulunuyor ancak bu yardımlar Trump’ın diplomasi ve kalkınma programlarında ciddi kesintiler içeren yeni bütçe teklifi kapsamında yeniden değerlendiriliyor.

İnsan hakları grupları, Trump’tan masaya insan hakları konusunu da getirmesini istiyor ancak Trump açıklamasında, insani yardımlar konusuna herhangi bir atıf yapmadı.

Amerikalı bir yetkili, Sisi’nin, insan hakları konusunda Mısır’a eleştiriyi yumuşatmaya ve teröre karşı birlikte çalışmaya hazır bir Beyaz Saray bulacağını ancak ilave yardımlar sunma niyetinin bulunmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG