Erişilebilirlik

Ulusal Muhafızlar Ferguson'dan Çekildi


Polisler tarafından gözaltına alınan bir kişi
Polisler tarafından gözaltına alınan bir kişi

Dün gündüz gösterilerin sakin geçmesine rağmen gece göstericiler ve polis arasında yeniden çatışma çıktı. Polis Molotof kokteyli kullanan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti

Missouri eyaleti valisi, siyah bir gencin öldürülmesini izleyen iki hafta boyunca çıkan gösteriler ve şiddet olaylarının ardından St. Louis kentine bağlı Ferguson banliyösünden Ulusal Muhafız birliklerini geri çekme kararı aldı.

Ulusal Muhafızlar, polis ve göstericiler arasında çatışma çıkmasının ardından Vali Jay Nixon tarafından Pazartesi günü Ferguson’a sevk edilmişti.

Dün gündüz gösterilerin sakin geçmesine rağmen gece göstericiler ve polis arasında yeniden çatışma çıktı. Polis Molotof kokteyli kullanan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Missouri Valisi Jay Nixon, Ferguson’da şiddet olaylarının göreceli olarak azalmasını gerekçe göstererek Ulusal Muhafız birliklerini çekme kararı aldığını bildirdi. Yetkililer şiddet ve yağma olaylarını Ferguson’a dışarıdan gelen kişilerin “kışkırttığını” iddia ediyor.

Olaylar 9 Ağustos’ta siyah bir gencin beyaz bir polis tarafından vurularak öldürülmesini izliyor. 18 yaşındaki Michael Brown, bir dükkanı soymakla suçlansa da, polis tarafından vurulmasına yol açan nedenin bu soygun iddiası olmadığı belirtiliyor. İki haftadır devam eden gösterilerde 150’yi aşkın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de bulunuyor. Önceki gece polis tarafından gözaltına alınan Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz da beş saat nezarette tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Amerika Adalet Bakanı Eric Holder Ferguson’daki temaslarının ardından Washington’a döndü ve bakanlığının “Ferguson halkının yanında olduğunu” söyledi. Holder, Ferguson’da yetkililer, bölge sakinleri ve Michael Brown’ın ailesiyle görüştü.

Adalet Bakanı Holder, gösterilerin “Ferguson’da önceden var olan bir gerginliği su yüzüne çıkarttığını” ayrıca bu tarz gerginliklerin Ferguson dışındaki başka yerlerde de olduğunu düşünüyor.

Michael Brown’ın silahsız olduğu halde defalarca ateş edilerek öldürülmesi, siyahlara ve azınlıklara karşı “kurumsallaşmış ayrımcılık” ve “polis şiddeti” tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Hafta başında bir eylemciye silah doğrultan ve kendisini öldürmekle tehdit eden bir polis memuru süresiz açığa alındı.

Mahkeme kısa bir süre içinde Michael Brown’ı vuran beyaz polis memuru Darren Wilson’un yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG