Erişilebilirlik

ABD'de Çiftçinin Umudu Göçmenlik Reformunda


İşgücüne İhtiyaç Duyan ABD'li Çiftçinin Umudu Göçmenlik Reformunda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

İşgücüne İhtiyaç Duyan ABD'li Çiftçinin Umudu Göçmenlik Reformunda

Çiftlik sahipleri tarım alanlarında çalışacak işçi sayısının yetersizliğinden yakınıyor. Amerika’daki tarım işçilerinin büyük bölümü, Latin Amerika’dan gelen sahte evraklı kişilerden oluşuyor

Eğer göçmenlik reformu yürülüğe girmezse bazı çiftçiler eleman sıkıntısı yüzünden tarım işletmelerini kapatmak zorunda kalabilir.

Hava sıcaklıklarının yaz aylarında ortalama 40 derece olduğu İmperial Vadisinde, yaz mevsimi ölü sezon sayılıyor. Dolayısıyla tarlada yetişen fazla bir şey olmadığından Fransisco Saucedo toprağı sonbahardaki ekime hazırlıyor.

Saucedo Meksika’da yaşıyor ve Amerika sınırında oluşan uzun kuyruğa takılmamak için her sabah saat 2’de kalkarak 6’daki mesaisine yetişiyor: “Buradaki bir dolar ülkemde 13 peso ediyor ve Meksika’da günde sadece 6 dolar kazanabiliyorum.”

Saucedo’nun Amerika’daki günlük kazancı ise 90 dolara kadar çıkabiliyor.

Çiftçi Larry Cox, tarımcılığın özellikle de sebze hasadı yapabilmelerinin tamamen Meksika’dan gelen günlük işçilere bağlı olduğunu, ancak sınırdan geçen işçi sayısının yeterli olmadığını söylüyor: “Hemen hemen son 10 yıldır kronikleşmiş bir işçi sıkıntımız var.”

Cox’a göre Amerika’da çalışma vizesi almak zor olduğu için, Latin tarım işçilerinin çoğu sahte evrak kullanıyor: “Amerika’da yaklaşık 11 milyon kişi kaçak evrakla çalışıyor. Ve o 11 milyon’un yaklaşık bir buçuk milyonu tarım sektöründe.”

Batılı Üreticiler Birliği adına Tom Nassif, Kongre üyeleriyle göçmenlik reformu konusunda çalışıyor. California ve Arizona’daki çiftçileri temsil eden grup, Senato’dan geçen ve Amerika’da kaçak çalışanların durumunu yasallaştırarak vatandaşlık yolu açacak göçmenlik reform tasarısını destekliyor.

Tarım işçileri sendikası da reform tasarısını destekliyor. Amerika Birleşik Tarım İşçileri Vakfı’ndan Erica Lomeli reformun, göçmen işçilerin zaman zaman sömürülme noktasına varan zor çalışma koşullarında da düzelmeye yol açacağı konusunda umutlu: “Böylece bir çok eyalette olduğu gibi kölevari koşullarda çalıştırılmaktan kurtulacak ya da haklarını aramaktan korkmayacaklar.”

Temsilciler Meclisi göçmenlik reformuyla ilgili uzlaşmaya varmadan kendi versiyonunu onaylamak zorunda.

Çiftçi Jack Vessey’e göre onay süreci daha da uzarsa işgücü sıkıntısı tarıma ağır bir darbe vurabilir: “Eğer bu tarladaki ürünleri toplayamazsak, kimse Amerika’da yetişen ürün yiyemeyecek. Başka ülkelerden gelen ürünler tüketilecek.”

Bu durum Amerikalı tüketicileri ihraç malı meyve ve sebze için daha fazla bütçe ayırmak zorunda bırakabilir.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG