Erişilebilirlik

Mısır'da Olağanüstü Hal İlan Edildi


Kahire'de dağıtılan bir protesto kampında yaralı yatan Mursi yanlısı bir gösterici
Kahire'de dağıtılan bir protesto kampında yaralı yatan Mursi yanlısı bir gösterici
Mısır güvenlik güçleri Kahire’deki Mursi yanlılarının kurduğu iki protesto kampını zırhlı araçlar, buldozerler, gözyaşartıcı bombalar ve keskin nişancılarla saldırarak dağıtırken büyük can kaybı olduğu bildiriliyor.

Çatışmaların ardından geçici hükümet bir aylık olağanüstü hal ilan etti ve güvenliğin sağlanması için orduya İçişleri Bakanlığı'na yardım etmesi için emir verdi. Ayrıca Kahire ve birçok ilde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Operasyona karşı çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed ElBaradey olayı protesto ederek görevinden istifa etti.

Ölü sayısı hakkında farklı haberler veriliyor. BM güvenlik güçleri ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü ya da yaralandığı tahmininde bulunurken Müslüman Kardeşler operasyonu ”katliam” olarak tanımladı ve binlerce kişinin öldürüldüğünü öne sürdü. Mısır Sağlık Bakanlığı ise 149 kişinin öldüğünü ve 1,400 kişinin yaralandığını bildirdi.

Görgü tanıkları ve yabancı gazeteciler güvenlik güçlerinin otomatik silahlarla ateş açtığını söylerken Mısır ordusu Mursi yanlılarını güvenlik güçlerine karşı silah kullanırken gösteren fotograflar yayınladı. İçişleri Bakanlığı polisin sadece gözyaşartıcı bomba kullandığını ancak protesto kamplarından üzerlerine ateş açıldığını öne sürdü.

Aralarında Müslüman Kardeşleri’n liderleri de bulunan çok sayıda kişi tutuklandı.
Çatışmalar hızla Kahire’den Minya, Assiyut ve İskenderiye kentlerine yayıldı. Süveyş’te beş kişi öldü.

Hükümet Sözcüsü televizyonda yaptığı açıklamada şiddet olaylarından Müslüman Kardeşler'i sorumlu tuttu ve polisi görevii başarıyla yerine getirdiği için övdü.

Avrupa Birliği protestocuların öldürülmesinden derin kaygı duyduğunu belirtirken Türkiye Mısır’daki katliamı durdurmak için BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği’ni hemen önlem almaya çağırdı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG