Erişilebilirlik

ABD Kongresi İran'la Anlaşmayı Onaylar mı?


ABD Kongresi İran'la Anlaşmayı Onaylar mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

İran’la varılan uluslararası nükleer anlaşma, bir aylık tatili sona eren Amerikan Kongresi’nin bir numaralı gündem maddesi olacak. Cumhuriyetçi Parti’nin anlaşmayı reddetmesi durumunda bunu veto edeceğini açıklayan Başkan Obama’nın vetosunun geçerli olması için Senato’nun üçte birinden ‘evet’ oyu alması gerekiyor. Obama bu oy oranını garantiye almş durumda. Ancak bu oy sayısı, anlaşmanın Kongre’de reddedilmesini engellemeye yetmiyor.

Kongre’nin iki kanadının liderleri İran’la varılan anlaşmanın reddedileceğini tahmin ediyor. Başkan Obama böyle bir sonucu veto edeceğini açıklamıştı. Bu hafta içindeyse Obama, vetosunun geçerli olması için yeterli sayıda Demokrat senatörün desteğini almayı başardı.

Chris Coons, anlaşmayı desteklediğini çünkü bunun İran'ın oluşturduğu tehdit unsurunu kontrol altına alabilmeyi sağlayacak tek fırsat olduğunu söyledi.

İran anlaşması, Kongre’deki partilerarası bölünmeyi de gözler önüne serdi.

Anlaşmanın doğrudan kabul edilmesi için Senato’daki red oylarına karşı yeteri kadar destek oyu bulunmuyor. Bazı Cumhuriyetçi Partililer Kongre’nin susturulması çabaları olarak algıladıkları durumdan rahatsız.

Senatör Bob Corker, ”Günümüzde İran’ın nükleer silaha sahip olmasından daha büyük bir jeopolitik sorun yok. Amerikan kamuoyunun bu konuda derinlemesine bir tartışma yapmasına fırsat verilmesi gerekirdi.” çeklinde konuşuyor.

Kimileriyse iç siyasetteki bölünmenin büyük bir uluslararası anlaşma gündeme geldiği sırada su yüzüne çıkmasını uygun bulmuyor.

Norman Eisen'e göre, Başkan’ın vetosunu engellemeye kalkmanın hiçbir mantığı yok. Anlaşma zaten kabul edilecek. Bu durumda sahnede büyük bir dram sergilemek çok anlamsız.

Bazı senatörler ise kararlarını açıklamadı.

Cardin, bir karara varmanın kendisi için ve Kongre için zor olacağını söylüyor ve duygusal bir çalkantı içinde olduğunu vurguluyor.

Temsilciler Meclisi’nin vetosunun önümüzdeki günlerde gelebileceği söyleniyor. Anlaşma üzerindeki tartışmaların son derece gergin geçmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG