Erişilebilirlik

ABD’nin Gazze’de inşa ettiği yüzer iskeleye ilk yardım sevkiyatı Kıbrıs Rum Kesimi’nden ayrıldı


Başkan Biden'ın Gazze kıyılarının birkaç kilometre açığında, yardım sevkiyatının ulaştırılacağı büyük bir yüzer platform inşa edilmesi emrini vermesinden yaklaşık iki ay sonra ilk yardım gemisi, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Larnaka limanından yola çıktı.
Başkan Biden'ın Gazze kıyılarının birkaç kilometre açığında, yardım sevkiyatının ulaştırılacağı büyük bir yüzer platform inşa edilmesi emrini vermesinden yaklaşık iki ay sonra ilk yardım gemisi, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Larnaka limanından yola çıktı.

Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze’de ABD tarafından yeni inşa edilen yüzer iskeleye gitmek üzere ilk insani yardım sevkiyatının Kıbrıs'tan ayrıldığını bildirdi.

Kombos, insani yardımla yüklü ABD bandıralı Sagamore adlı geminin deniz koridoru üzerinden Gazze'ye mümkün olduğunca fazla yardım aktarmak amacıyla Larnaka limanından ayrıldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler’in Gazze'deki insanların kıtlığın eşiğinde olduğunu söylediği ve İsrail’in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinden 100 bin Filistinli sivilin tahliyesini emrettiği son dönemde Gazze’ye gönderilen yardım malzemeleri hayati önem taşıyor. Bu haftanın başlarında İsrail, Mısır'la olan Refah sınır kapısını ele geçirmek üzere tanklar göndermiş ve Gazze'ye yardım ulaştırmak için gerekli olan hayati bir sınır kapısını kapatmıştı.

Yardım gemisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze kıyılarının birkaç kilometre açığında, yardım sevkiyatının ulaştırılacağı büyük bir yüzer platform inşa edilmesi emrini vermesinden yaklaşık iki ay sonra yola çıktı.

Ancak insani yardım çalışanları, deniz yoluyla gelecek yardımların Gazze'deki insani dramı hafifletmeye yetmeyeceğini ve en etkili yolun karadan yardım ulaştırmak olduğunu söylüyor.

ABD Gazze'ye yardım için yüzer iskele inşa etmek üzere kolları sıvadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Kara yoluyla yapılan yardım sevkiyatının sınırların kapatılması ve İsrail'in askeri saldırıları nedeniyle sekteye uğraması sonrasında Kıbrıs Rum Kesimi, Mart ayında Gazze'ye doğrudan yardım gönderebilmek için bir deniz koridoru açmıştı.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili geçen ay yaptığı açıklamada, karaya çıkan yardımların yine de İsrailli yetkililerin denetimine tabi olacağını ve bu durumun Filistinliler’e yardım malzemelerinin ulaştırılmasında ek gecikmeler yaşanması ihtimalini arttırdığını söylemişti.

Bu durumun Kıbrıs Rum Kesimi’nin, yardım kargosunun İsrail gözetiminde Kıbrıs’ta taranarak Gazze tarafındaki tıkanıklıkların giderilmesi şeklindeki hedefiyle çeliştiği gözleniyor.

İki Kıbrıslı yetkili, başka kontrollerden haberdar olmadıklarını söyledi. Yetkililerden biri Reuters'e yaptığı açıklamada "Kıbrıs'ta yürütülen mekanizmanın öngördüğünün ötesinde başka bir denetim öngörülmüyor" dedi.

Uluslararası ateşkes çabaları sürerken İsrail'in Refah'a topyekün bir saldırı düzenleyip düzenlemeyeceği belirsizliğini koruyor. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve 1200 kişinin ölümüne, 250 kişinin de rehin alınmasına yol açan saldırının ardından Refah'a yapılacak bir operasyonun, Hamas'ı yok etme hedefi açısından hayati önem taşıdığını kaydediyor.

Refah'ın işgaline karşı çıkan ABD, İsrail'in sivillerin tahliyesi ve korunması için inandırıcı bir plan sunmadığını söyledi. Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail saldırılarında şimdiye kadar 34 bin 800'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı.

Refah sınır kapısının ve yakınındaki Kerem Şalom sınır kapısının bu hafta kapatılması gıda, malzeme ve yardım kamyonları ile jeneratörler için yakıt girişini engelledi. Yardım grupları, Gazze çevresindeki insani yardım operasyonları ve hastaneler kapanmaya başlamadan önce sadece birkaç günlük yakıtları olduğu konusunda uyarıda bulundu.

İsrail Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas havan toplarının dört İsrail askerini öldürmesinin ardından kapatılan Kerem Şalom'u yeniden açtığını duyurmuş, ancak yardım grupları, Gazze tarafına hiçbir kamyonun girmediğini söylemişti.

BM, İsrail'den geçişine izin verilen kamyonların boşaltılması ve yükün Gazze'deki kamyonlara yeniden yüklenmesi gerektiğini, ancak çok tehlikeli olduğu için Gazze'deki hiçbir çalışanın bunu yapmak için tesise gidemediğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG