Erişilebilirlik

İsrail güçlerinin Gazze'nin Refah sınır kapısını ele geçirmesinin ardından Gazze'ye yardımlar kesildi


İsrail, Salı günü Refah sınır kapısını ele geçirerek kıtlığın eşiğindeki Gazze’ye giden hayati yardım rotasını kapattı.
İsrail, Salı günü Refah sınır kapısını ele geçirerek kıtlığın eşiğindeki Gazze’ye giden hayati yardım rotasını kapattı.

İsrail güçleri Salı günü Mısır ile Gazze’nin güneyi arasındaki ana sınır kapısını ele geçirerek kıtlığın eşiğinde olan Gazze’ye giden hayati bir yardım yolunu kapattı.

Filistinli militan grup Hamas, İsrail'i, Gazze'yi yerle bir eden ve yüz binlerce kişiyi evsiz ve aç bırakan yedi aylık savaşta ateşkes sağlama çabalarını baltalamaya çalışmakla suçladı.

İsrail ordusuna ait görüntülerde tankların Refah sınır kapısından geçtiği ve Gazze tarafında İsrail bayrağının göndere çekildiği görülüyor.

Netanyahu: “Refah’ı ele geçirmek Hamas’ın askeri kapasitesini yok etme hedefinde çok önemli bir adım”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Refah’ı ele geçirmenin Hamas'ın askeri kapasitesini yok etme hedefine yönelik "çok önemli bir adım" olduğunu söyledi.

BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'nin güneyine açılan iki kapının (Refah ve İsrail kontrolündeki Kerem Şalom) kapatılmasının, Gazze’nin dışarıdan gelen yardımlarla bağlantısını neredeyse tamamen kestiğini söyledi.

Mısır'daki Kızılay kaynakları sevkiyatların tamamen durduğunu bildirdi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant da Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yürüttüğü operasyonu, bölgedeki Hamas güçleri yok edilene ya da İslamcı hareket elinde tuttuğu İsrailli rehinelerden birini teslim edene kadar sürdüreceğini söyledi.

Gallant, yaptığı açıklamada, "Bu operasyon Refah bölgesinde ve tüm Gazze Şeridi'nde Hamas'ı ortadan kaldırana ya da ilk rehine geri dönene kadar devam edecek" dedi.

Gazze Sınır Geçiş Müdürlüğü Sözcüsü Hişam Edvan, "İsrail işgali, Gazze’de yaşayanları ölüme mahkum etti" dedi.

Refah sınır kapısı, yardım için kilit bir giriş noktası olmasının yanısıra, Gazze’de artık erişim sağlanamayan tıbbi tedavi için bölgeden ayrılması gerekenler için tek çıkış noktasıydı.

Gazze halkı gidecek güvenli yer bulmakta zorlanıyor

İsrail, Refah sınır kapısını, ABD, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşların haftalardır Refah bölgesinde büyük bir saldırıdan uzak durması yönünde İsrail’e yaptığı çağrılara rağmen ele geçirdi. İsrail, Refah’ın Hamas savaşçılarının son kalesi olduğunu söylüyor.

Şu anda Refah'ta bulunan insanların çoğu, Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de sınırı aşarak İsrail'e girmesinden bu yana neredeyse aralıksız bombalanan Gazze’de gidecek güvenli bir yer bulmakta zorlanıyor.

Gıda, su, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlardan yoksun olan aileler, çadır kamplarına ve derme çatma barınaklara sıkışmış durumda.

“Refah’ın doğunusunda tank bombardımanı yoğunlaştı”

Salı akşamı bölge sakinleri, Pazartesi gecesi ve Salı günü yapılan hava ve tank saldırılarının ardından Refah'ın doğusundaki bazı bölgelerde tank bombardımanının yoğunlaştığını bildirdi. Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail'in son 24 saat içinde Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 54 Filistinli’nin öldüğünü ve 96 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Refah'taki sınırlı operasyonun amacının savaşçıları öldürmek ve Gazze'yi yöneten Hamas tarafından kullanılan altyapıyı dağıtmak olduğunu söyleyen İsrail ordusu, sivillere, yaklaşık 20 km uzaklıktaki "genişletilmiş insani bölge" olarak adlandırdığı yere gitmeleri talimatı vermişti.

Sağlık görevlileri ve bölge sakinleri, Refah'ın doğusundaki Ebu Yusuf El-Necar hastanesi sakinlerinin ve hastane içindeki bazı kişilerin, İsrail ordusu tarafından savaş bölgesi olarak belirlenen alanları tahliye etmelerini söyleyen telefonlar aldıktan sonra hastaneden ayrılmaya başladıklarını bildirdi.

"Refah’ta insanlar panik ve umutsuzluk içinde"

Cenevre'de BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Refah'taki insanları "panik ve umutsuzluğun" sardığını söyledi.

Uluslararası hukuka göre insanların tahliyeye hazırlanmak için yeterli zamana sahip olmaları ve yardıma erişebilecekleri güvenli bir bölgeye giden güvenli bir rotaya sahip olmaları gerektiğinin altını çizen Laerke, Refah tahliyesindeyse durumun böyle olmadığını kaydetti.

Laerke, "Her yer patlamamış mühimmatla dolu, sokaklarda büyük bombalar var. Güvenli değil" dedi.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, şimdiye kadar çatışmalarda çoğu sivil toplam 34 bin 789 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği: ”İsrail sivilleri korumak zorunda”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü, İsrail güçlerinin Mısır'la olan Refah sınır kapısını ele geçirmesinden saatler sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki sivillerin güvenliğini sağlamak için uluslararası insani hukuk çerçevesinde katı yükümlülükleri olduğunu söyledi.

Sözcü Ravina Shamdasani, İsrail'in sivillerin tıbbi bakıma, yeterli gıdaya, güvenli suya ve hıfzısıhhaya erişimini sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

Shamdasani, "Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, bir savaş suçu olan zorla yerinden etme anlamına gelebilir" dedi.

İsrail'in Refah'taki operasyonuna da değinen Shamdasani, "Bunun uluslararası insani hukuk ihlal edilerek yürütüldüğüne dair güçlü işaretler var" dedi.

Guterres: “Refah’a geniş çaplı bir saldırı insani bir felaket olur”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Hamas'a ateşkes anlaşması için hiçbir çabadan kaçınmamaları çağrısında bulundu ve Gazze'nin bu akşam yakıtının tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek İsrail'i sınır kapılarını derhal yeniden açmaya çağırdı.

Guterres, "Hiç şüpheniz olmasın, Refah'a yapılacak geniş çaplı bir saldırı insani bir felaket olur" dedi.

Hamas Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Katarlı ve Mısırlı arabuluculara bir ateşkes önerisini kabul ettiğini söylemiş, ancak Netanyahu bu önerinin İsrail'in taleplerinin "çok gerisinde" kaldığını kaydetmişti.

Ancak çeşitli taraflar Salı günü tekrar görüşmeye istekli göründü.

“İsrail heyeti görüşmeler için Kahire’ye vardı”

Görüşmeler hakkında bilgi veren bir yetkili, İsrail heyetinin Mısır'ın başkenti Kahire'ye vardığını söyledi.

Arabuluculuk çabalarına yakın bir Filistinli yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada bir Hamas heyetinin de ateşkesi görüşmek üzere Salı ya da Çarşamba günü Kahire'ye gelebileceğini söyledi.

Herhangi bir ateşkes, Kasım ayında Hamas'ın rehinelerin yaklaşık yarısını serbest bıraktığı ve İsrail'in de hapishanelerinde tuttuğu 240 Filistinli’yi serbest bıraktığı bir haftalık ateşkesten bu yana çatışmalara verilen ilk ara olacak.

O zamandan bu yana yeni bir ateşkese ulaşma çabaları Hamas'ın çatışmaya kalıcı bir son verme sözü vermeden daha fazla rehineyi serbest bırakmayı reddetmesi ve İsrail'in sadece geçici bir duraklamayı görüşmekteki ısrarı nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG