Erişilebilirlik

Yeni Alman Cumhurbaşkanı Belli Oldu


Yeni Alman Cumhurbaşkanı Belli Oldu
Yeni Alman Cumhurbaşkanı Belli Oldu

Almanya’da Christian Wulff’un cumhurbaşkanlığı görevinden geçen Cuma günü istifa etmesinden sonra, hükümetdeki Birlik partileri ve liberal FDP ile muhalefetdeki SPD ve Yeşiller Wulff’un halefi olarak Joachim Gauck isminde uzlaşıya vardı.

2010'daki Cumhurbaşkanlığı yarışında SPD’nin adayı olan ve seçimi Wulff'a karşı az bir oyla kaybeden 72 yaşındaki Joachim Gauck, insan hakları konularında çabalarıyla tanınıyor.

Dün akşam saatlerinde Başbakan Merkel tarafından düzenlenen sürpriz bir basın toplantısı ile adaylığı duyurulan Gauck kendisinin bir ‘süpermen’ veya hatasız bir insan olmadığının bilinmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı olarak Almanların Almanya’yı daha da sevmesi için çalışacağını belirten Gauck, özgürlük ve sorumluluk kavramlarına verdiği önemi de vurguladı.

Başbakan Merkel ise, cumhurbaşkanlığı koltuğu için farklı isimlerin gündeme geldiğini, ancak muhalefet partileriyle uzlaşıya önem verdiğini ve bu nedenle Gauck'ta karar kılındığını açıkladı. Karar öncesinde siyasi kulislerde koalisyon ortağı FDP’nin de cumhurbaşkanlığı koltuğunda görmek istediği Gauck için Merkel’e baskı yaptığı ve Merkel’in karşı tavır koyması durumunda koalisyondan çekilme tehtidinde bulunduğu haberi gündeme geldi. Son anda tavır değiştiren ve koalisyon krizini önleyen Başbakan Merkel’in Gauck’a geçen seçimlerde muhalefetin adayı olduğu için sıcak bakmadığı biliniyordu.

İki yıl gecikmeyle Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı olmaya artık çok yaklaşan Gauck, eski Doğu Almanya'nın önde gelen özgürlük ve insan hakları savunucularından biri. Bu dönemde protestan papaz olarak çalısan Gauck, iki Almanya’nın 1990’da birleşmesinden sonra Doğu Alman İstihbarat Servisi Stasi’nin işlediği suçları ortaya çıkaran ve kendi adının verildiği kurumun başına getirildi. 10 yıl bu görevi yürüten ve Stasi’nin ajan ve muhbir ağının deşifre edilmesine katkıda bulunan Gauck, muhafazakar görüşleriyle biliniyor.

Ülkedeki göçmenlerin Alman toplumuna uyum göstermesi yönünde açıklamaları olan ve Türk karşıtı kitabıyla tanınan Thilo Sarrazin’e destek veren Gauck, Türkiye’nin AB üyeliği konusuna ise sıcak bakıyor. Daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Türkiye’yi bölgesindeki kilit ve köprü ülke olarak tanımlayan Wulff, Ortadoğu’da yaşanan sorunlarda Avrupa Birliği’nin aracı bir partnere ihtiyaç duyabileceğini, bunun da Türkiye olduğunu vurguladı.

Yeni cumhurbaşkanı olarak Gauck’un yarısı federal milletvekili yarısı eyalet temsilcileri toplam 1244 delegenin vereceği oylarla en geç 18 Mart tarihine kadar seçilmesi gerekiyor. Gauck’un seçilmesi durumda Alman siyasetini Doğu Almanya kökenli Başbakan Merkel’le birlikte Doğu Alman bir cumhurbaşkanı yönlendirecek.


XS
SM
MD
LG