Erişilebilirlik

Almanya'da Eski Nazi Avcısı Cumhurbaşkanı Adayı


Klarsfeld 1968 yılında dönemin Başbakanı Kurt Georg Kiesinger’i tokatladıktan sonra
Klarsfeld 1968 yılında dönemin Başbakanı Kurt Georg Kiesinger’i tokatladıktan sonra

Muhalefetteki Sol Parti ‘Nazi Avcısı’ olarak tanınan Beate Klarsfeld’i cumhurbaşkanlığına aday gösterdi

Almanya’da Christian Wulff’un istifasıyla birlikte boşalan Cumhurbaşkanı seçimine muhalefetteki Sol Parti’nin, ‘Nazi Avcısı’ olarak tanınan Beate Klarsfeld’i aday göstermesine yankılar sürüyor.



Başbakan Angela Merkel’in koalisyon hükümeti ve muhalefetteki Sosyal Demokratlarla Yeşiller, Cumhurbaşkanlığına, eski Doğu Almanyalı insan hakları savunucusu Joachim Gauck'u aday göstermişti.

Sol Parti de Beata Klarsfeld'i 18 Mart'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olarak açıkladı. Hem Alman hem de Fransız vatandaşı olan 73 yaşındaki Bayan Klarsfeld, 2. Dünya Savaşı sonrasında özellikle Güney Amerika ülkelerinde saklanan Nazi suçlularının peşini bırakmayıp, bulundukları yerleri ortaya çıkararak yakalanmalarına katkı sağlayan araştırmalarıyla tanınıyor.

Nazi döneminde Fransız Yahudilerine uyguladığı işkencelerden dolayı 'Lyon kasabı' olarak bilinen Klaus Barbie'nin 1983 yılında Bolivya'da yakalanmasını Klarsfeld sağlamıştı. Bayan Klarsfeld aynı zamanda 1968 yılında o dönemin Başbakanı Kurt Georg Kiesinger’e attığı tokatla ünlü. Klarsfeld, 1966 yılında başbakan seçilen Kiesinger’in geçmişini araştırmış ve 1933’ten 1945’e kadar Adolf Hitler’in partisinin propaganda sorumlusu olduğunu ortaya çıkarmıştı. İstifa etmemekte direndiği için Kiesinger’e kızarak tokat atan Klarsfeld bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sol Parti Berlin milletvekili Hakan Taş, Klarsfeld’in adaylığının Almanya’daki ırkçı ve göçmen düşmanı akımlara karşı bir tavır olarak nitelenmesi gerektiği görüşünde.

Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinden büyük bir sevinç duyduğunu belirten Beate Klarsfeld, Sol Parti dışında da milletvekili ve delegelerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine oy vereceğinden ümitli olduğunu açıkladı.

Ancak gözlemciler Merkel'in adayı Joachim Gauck’un yeterli çoğunluğu alarak seçilmesine kesin gözüyle bakıyor. Muhafazakâr görüşleriyle tanınan Gauck, Neonaziler tarafından öldürülen sekizi Türk 10 kişi için geçen hafta düzenlenen anma töreninden sonra, Türk aileleri ile bir araya gelmişti. Daha önce Türk düşmanı bir kitap yazan eski Federal Banka Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’i ‘değerli ve cesur biri’ olarak tanımlayan Gauck’un, Cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle Türk asıllı göçmenlerle ilişkisinin nasıl olacağı merakla bekleniyor.

Nazi Avcısı Beate Klarsfeld’in hayatı 1986 yılında Amerika'da TV için filme alınmış ( Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld Story ) ve kendisini zamanın ünlü oyuncusu Farrah Fawcett canlandırmıştı.

XS
SM
MD
LG