Erişilebilirlik

UAEK Nükleer Programı Konusunda İran’la Görüş Ayrılığında


UAEK Nükleer Programı Konusunda İran’la Görüş Ayrılığında
UAEK Nükleer Programı Konusunda İran’la Görüş Ayrılığında

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programından önemli kaygıları bulunduğunu açıkladı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programından önemli kaygıları bulunduğunu açıkladı.

Açıklamada, İran’ın nükleer tesislerinde inceleme yapmak ve teknik personelle görüşmek için Tahran’a gönderilen denetçilerin eli boş döndüğü belirtiliyor.

Rapora göre anlaşmazlıkların giderilmesi için yapılan yoğun görüşmelerden sonuç alınamadı. Raporda, kurum denetçilerinin İran’ın nükleer programının askeri boyutundan kaygı duymaya başladıkları da vurgulanıyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, BM ekibi ülkeden ayrıldıktan sonra yaptığı açıklamada ülkesinin atom bombası yapmadığını söyledi ve “Baskı, yaptırım ve suikastlara rağmen nükleer enerji programı sürecektir” dedi.

Rapor hakkında yorum yapan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise İran'ın nükleer silah geliştirdiği iddialarının rejim değişikliği sağlamak için kullanıldığından şüphelendiğini bildirdi.

Rusya ve Çin’le birlikte birçok ülke, İsrail ya da Amerika’nın, atom bombası yapmasını önlemek için İran’ın nükleer tesislerini bombalamasından korkuyor.

Nedeni ise saldırının tüm bölgeyi kan gölüne çevirmesi ve petrol sıkıntısına yol açarak yeni bir küresel ekonomik krize sebep olması.

XS
SM
MD
LG