Erişilebilirlik

Türkiye ve Irak Arasında Diplomatik Kriz


Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti krize yol açtı
Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti krize yol açtı

Irak Türkiye’ye nota verirken, Ankara, Bağdat’ın Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretiyle ilgili tepkisinin yersiz olduğunu bildirdi

Uzun bir süredir sorunlu olan Türkiye-Irak ilişkilerinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Bağdat hükümeti, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ani Kerkük ziyaretiyle ilgili tepkisini bir adım ileriye taşıyarak, ziyareti resmen kınadı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, düşük seviyeli bir diplomatın, Türkiye’nin Maslahatgüzarı ile bir araya gelerek nota mektubunu ilettiği belirtildi. Verilen notada, Davutoğlu’nun ziyaret ve açıklamalarının ‘kabul edilemez’ olduğu belirtilirken, Türkiye’den konuyla ilgili ‘acil bir açıklama’ beklendiği iletildi.

Bu gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Irak’ın Ankara Büyükelçisi, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile görüştü. Sinirlioğlu’nun görüşmede Türkiye’nin gizli bir gündemi olmadığını, Iraklı yöneticilerin açıklama yaparken dikkatli olması gerektiğini Büyükelçi’ye bildirdiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimle Erbil’de gerçekleştirdiği temaslardan sonra sürpriz bir şekilde Kerkük’e geçmiş, burada Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ile bir görüşme yapmıştı. Davutoğlu’nun, merkezi yönetimle Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında petrol ve doğal gaz gelirinin paylaşımı ve uluslararası şirketlerle Bağdat’ın onayı olmadan yapılan anlaşmalar nedeniyle tartışmalı olan bölgeye habersiz yaptığı ziyaret, Bağdat tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG