Erişilebilirlik

Davutoğlu’nun Sürpriz Kerkük Ziyareti Tepki Çekti


Davutoğlu Barzani İle Görüştü
Davutoğlu Barzani İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1937’den beri Kerkük’ü ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu. Tarihi ziyaret, Bağdat hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak’taki temaslarını sürdürüyor. Çarşamba günü, Erbil’de Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşen Davutoğlu, Ankara’nın Suriye’deki gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirdi. PKK’ya desteği ile bilinen Demokratik Birlik Partisi’nin Suriye’nin Türkiye sınırında bir takım kentleri ele geçirmiş olması ve bölgede artan de fakto Kürt devleti ihtimali, Ankara’yı kaygılandırıyor. Suriye başta olmak üzere terörle mücadele konusunda 3.5 saatlik bir görüşme yapan Davutoğlu ile Barzani daha sonra ortak bir bildiri yayınladı.

Ahmet Davutoğlu bu sabah (Perşembe), sürpriz bir şekilde Kerkük’e geçti. Güvenlik sebebiyle son dakikaya kadar saklanan bu ziyarette Davutoğlu, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ile bir görüşme gerçekleştirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim daha sonra VOA’nın Kürtçe servisine yaptığı açıklamada, görüşmelerin olumlu geçtiğini, Türkiye’nin Kerkük’e gösterdiği ilginin onları sevindirdiğini belirtti. Türkiye ile Kerkük’ün ilişkisinin artarak devam edeceğini belirten Kerim, Türkiye’nin Kerkük’ün altyapı kurmasına ve gelişmesine yardımcı olacağını ve Konya ile Kerkük’ün kardeş şehir olması için çalışmalar yapılacağını söyledi.

Türkmen yetkililerle de görüşen Davutoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada hep hayalini kurduğu Kerkük ziyaretini gerçekleştirdiği bu günü hayatının en mutlu günü olarak niteledi. Davutoğlu, Türkmenler’e desteğini açıkça dile getirdi. Kerkük’te birlik ve barış mesajı veren Davutoğlu, Türkmenler, Kürtler ve Araplar’ın Kerkük’te barış içinde beraber yaşamaya devam edeceklerini söyledi.

Davutoğlu, 1937 yılından beri Kerkük’ü ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı bakanı oldu. Bu tarihi ziyaret, Bağdat hükümetinin büyük tepkisini çekti.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Davutoğlu’nun habersiz Kerkük ziyaretinin Irak’ın ulusal egemenliğini tehdit ettiği belirtilirken, Türkiye’nin uluslararası diplomatik yönetmelikleri ihlal ettiği öne sürüldü. Bu olayın iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamada bölgesel Kürt yönetiminin tavrı da eleştirildi.

Kerkük yetkilileri ise ziyaretten sonra kendilerini savundu. Davutoğlu’nun ziyaretinin diplomatik veya siyasi bir amacı olmadığını savunan Kerkük Vali Yardımcısı Rekan el-Said, bu son dakika ziyaretinin kişisel bir ziyaret olduğunu öne sürdü.

Kuzey Irak’ın tartışmalı bölgelerinden biri olan Kerkük, Kürtler ve Türkmenler’in yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Kürt liderlerin, uzun bir süredir petrol zengini bir şehir olan Kerkük’ü bölgesel Kürt yönetimine katmaya çalışması ve petrol ve doğal gaz gelirini Irak merkezi hükümetiyle paylaşmayı reddetmesi, Bağdat yönetimi ile aralarında sorunlara yol açmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG