Erişilebilirlik

Suriye: Rejim Yanlısı Milisler Humus'ta 34 Sivili Öldürdü


Suriye'de rejim aleyhtarı gösteriler
Suriye'de rejim aleyhtarı gösteriler

Suriyeli insan hakları eylemcileri, Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı milislerin Humus’ta 34 sivili kaçırdıktan sonra öldürdüklerini bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü kaçırılan bu kişilerin nasıl öldürüldükleri konusunda ellerine net bilgi ulaşmadığını, ancak Humus’un rejim karşıtı semtlerinde bir dizi kaçırma eylemi ihbarı aldıklarını belirtti.

İnsan hakları örgütünün lideri Rami Abdülrahman, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bu olayların dışında Humus’ta güvenlik kuvvetleri tarafından beş, Dera’da da bir kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Abdülrahman bu arada asker kaçaklarının Dera yakınlarında güvenlik kuvvetlerinin üç üyesiyle bir polisi öldürdüğünü kaydetti. Abdülrahman ayrıca güvenlik kuvvetlerinin Şam’da on, Akdeniz kıyısındaki Cabla’da da sekiz öğrenciyi gözaltına aldığını sözlerine ekledi.

Şam hükümeti Arap Birliği’nin talebi üzerine bağımsız gözlemcilerin ülkeye girişine izin vermeyi kabul etmişti. Suriye Dışişleri Bakanı Cihad Makdisi, Arap Birliği’yle varılacak anlaşmanın Şam’da imzalanmasını, anlaşma imzalanır imzalanmaz da Arap Birliği üyeliğinin askıya alınma kararıyla öngörülen yaptırımların iptal edilmesini istediklerini bildirdi. Arap Birliği geçen ay Suriye’nin üyeliğini askıya almış ve bir dizi yaptırım kararı almıştı. Yaptırımlar Suriyeli liderlere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

Türkiye’ye misilleme

Öte yandan Suriye dün Türkiye’yle imzaladığı serbest ticaret anlaşmasını askıya aldığını ve Türkiye’den gelen tırlara yüzde 30 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Türkiye bir süre önce Suriyeli liderlere istifa etmeleri yönünde çağrı yapmış ve ekonomik yaptırım başlatacağı uyarısında bulunmuştu.

Bu arada Fransız petrol şirketi Total, Avrupa Birliği yaptırımlarına uyarak Suriye’deki faaliyetlerini askıya aldı.

Birleşmiş Milletler, Suriye’de geçen Mart ayında başlayan demokrasi yanlısı gösterileri devletin şiddet kullanarak bastırması sonucu 4 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG