Erişilebilirlik

Richardson: 'Kuzey Kore Nükleer Denetçilere İzin Verecek'


Bill Richardson Kuzey Kore'de temaslarını sürdürürken
Bill Richardson Kuzey Kore'de temaslarını sürdürürken

Amerikalı eski diplomat Bill Richardson, Kuzey Kore’nin uluslararası nükleer denetçilerin yeniden girişine izin vereceğini açıkladı.

Richardson, dört günden bu yana Kore yarımadasındaki krizi yatıştırmak için Kuzey Kore’yle arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Geçmişte Amerika’nın Birleşmiş Milletler büyükelçiliğini yapan ve halen New Mexico eyaleti valisi olan Richardson, Kuzey Kore’ye özel ziyarette bulunuyor.

Richardson açıklamasında Kuzey Kore’nin, varlığını yeni açıkladığı Yongbyon reaktörünü Uluslararası Atom Enerji Dairesi denetçilerine açacağını bildirdi. Birleşmiş Milletler’e bağlı daire, tesisi denetleyerek, Kuzey Kore’nin silah geliştirebilecek düzeyde uranyum zenginleştirip zenginleştirmediğini öğrenecek. Kuzey Kore bu tesisin sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley Kuzey Kore’nin vardığı anlaşmayı “olumlu bir adım” diye niteledi. Crowley, Pyongyang’ın daha önce çok kez sözünü tutmadığını hatırlatarak, Kuzey Kore’nin attığı adımları dikkatle izleyeceklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG