Erişilebilirlik

Kuzey Kore, Güney'e Karşılık Vermiyor


Kuzey Kore, Güney'e Karşılık Vermiyor
Kuzey Kore, Güney'e Karşılık Vermiyor

Kuzey Kore, daha önceki tehditlerinin aksine Güney Kore’nin askeri tatbikatına karşılık vermeyeceğini bildirdi.

Resmi haber ajansı, Pyongyang’ın Güney Kore’nin tatbikatını karşılık vermeye değer bir olay olarak görmediğini bildirdi.

Pyongyang hükümeti daha önce tatbikatların yapılması durumunda “yıkıcı” tepki göstereceklerini açıklamıştı. Tehditlere rağmen tatbikat kararı alan Güney Kore, Yeonpyong adasında yaşayan vatandaşlarını sığınaklara yerleştirdi, savaş uçakları konuşlandırıldı. 90 dakika süren tatbikatta 1500 top atıldı.

Kuzey Kore geçen ay benzer bir tatbikata karşılık Yeonpyong adasını top ateşine tutmuştu. Saldırı sonucu ikisi sivil toplam dört Güney Koreli hayatını kaybetmişti. Bu seferki tatbikata karşılık vermeyen Kuzey Kore, Güney Kore toplarının açık denize atıldığı için bu kararı aldıklarını bildirdi.

Ancak Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, top atışlarının yönünün geçen tatbikattan farklı olmadığını açıkladı.

REST FOR WEB

Güney Kore silahlı kuvvetleri teyakkuzda kalmayı sürdürürken, Devlet Başkanı Lee Myung-bak tüm devlet kuruluşlarına olağanüstü durum uygulamasına geçme emri verdi.

Çin hükümeti taraflara itidal çağrısında bulunurken, iki ülkeyi kışkırtıcılıktan kaçınmaya çağırdı.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Kore yarımadasındaki gerginlik ele alınıyor. Diplomatlar Çin’in Kuzey Kore’nin Güvenlik Konseyi tarafından eleştirilmesini engellediğini bildiriyor.

Rusya’nın daimi temsilcisi Vitaly Churkin, Güvenlik Konseyi üyelerinin Kuzey Kore konusunda yapılacak açıklamada kullanılacak dil üzerinde uzlaşamadıklarını söyledi.

Amerika’nın Daimi Temsilcisi Susan Rice ise Güvenlik Konseyi’nin çoğu üyesinin Kuzey Kore’nin kınanmasını ve sert ifadeler kullanılmasını istediğini söylüyor. Rice ayrıca, Güney Kore’nin Sarı Deniz’de askeri tatbikat yapma hakkına sahip olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG