Erişilebilirlik

Obama 'Büyük Felaket' İfadesini Kullandı


Obama 'Büyük Felaket' İfadesini Kullandı
Obama 'Büyük Felaket' İfadesini Kullandı

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, Başkan Obama'nın 24 Nisan mesajında bu yıl da 'soykırım' sözcüğüne yer vermemesine sert tepki gösterdi

Ermeni anma günü mesajını yayınlayan Başkan Barack Obama, daha önceki yıllarda olduğu gibi 'soykırım' sözcüğünü kullanmadı, ancak Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesine yer verdi.

Obama, mesajında, "20. yüzyılın en kötü vahşetlerinden birine neden olan korkunç olayı 96 yıl sonra anıyoruz. 1915 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonunda 1,5 milyon Ermeni ölüme gönderilmiş veya katledilmişti," dedi.

Obama, 1915 yılında yaşananlar konusunda kendi görüşlerini defalarca dile getirdiğini ve bu görüşlerinin değişmediğini kaydetti. Obama 2008 yılında başkanlık seçim kampanyası sırasında “Ermeni soykırımını” tanıma sözü vermişti. Ancak daha önceki başkanlar gibi Obama da iktidara geldikten sonra bu tür bir açıklamanın Türk Amerikan ilişkilerine vereceği zararı hesaba katarak “soykırım” sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıştı. Obama, Ocak 2008 tarihinde, “Ermeni soykırımı konusunda gerçekleri söyleyen bir başkana ihtiyacımız var. O başkan ben olacağım” diye konuşmuş, “Ermeni soykırımı bir iddia, bir bakış, bir görüş değil. Tarihçiler tarafından kanıtlanmış bir gerçektir," demişti.

Bu yıl da Ermeni anma günü mesajında 'soykırım' ifadesini kullanmaktan kaçınan Obama, "Tarih bize acılı geçmişleri uygun bir şekilde tanıyıp anlayış köprülerini yeniden inşa eden ulusların daha güçlü olacağını öğretir. Amerika da kendi tarihinin karanlık sayfalarından bu dersi iyi bilir," dedi.

Mesajda şu ifadeye de yer verildi: "İtiraz edilen bir tarih günümüzü de istikrarsızlığa iter, hayatlarını kaybedenlerin anılarını da lekeler. Geçmişle hesaplaşmak ise barışçı ve refah içinde ortak bir geleceğin güçlü temelini atar."

Ortak tarihlerini kabul eden ve diyaloğu geliştiren Türk ve Ermeni bireyleri desteklediğini söyleyen Obama, "bu tür yıkıcı olayların tekrar yaşanmaması konusunda kararlı olduklarını" belirtti.

Yazılı açıklamasında Obama, "Kalbimiz ve dualarımız Meds Yeghern'in vahşetini hatırlayan Ermenilerle," dedi.

Ermeni Lobisi Tepkili

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, Başkan Obama'nın 24 Nisan mesajında bu yıl da 'soykırım' sözcüğüne yer vermemesine sert tepki gösterdi.

Komite tarafından yayınlanan açıklamada, "Başkan Barack Obama, insanlığa karşı işlenen bu suçun uygun bir şekilde kınanması ve anılması sözünden bir kez daha dönmüştür," ifadesine yer verildi.

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi Başkanı Ken Hachikian, Obama'nın Türkiye'nin baskısına boyun eğdiğini savundu. Hachikian, Obama'nın açıklamasında tarihi olaylar konusunda "itirazların" bulunduğunu ifade etmesine özellikle tepki gösterdi ve bunun "utanç verici" oolduğunu söyledi.


XS
SM
MD
LG