Erişilebilirlik

Obama'nın 24 Nisan Mesajı Bekleniyor


Obama'nın 24 Nisan Mesajı Bekleniyor
Obama'nın 24 Nisan Mesajı Bekleniyor

Başkan Barack Obama, son iki yıldır Amerika’daki Ermeni asıllı seçmenlerin büyük tepkisine rağmen Türkiye’yle ilişkileri göz önünde bulundurarak 24 Nisan Ermeni anma gününde yayınladığı mesajında 1915 tehcirini “soykırım” olarak nitelendirmekten kaçınıyor.

Yarın 24 Nisan Ermeni anma gününde yayınlayacağı mesajında da yine benzer bir şekilde “soykırım” yerine Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesine yer vermesi bekleniyor.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da bu konuda “sağduyunun hakim olacağını” umduklarını söyledi.

Amerika’daki Türk ve Ermeni toplumları Beyaz Saray’ı kendi görüşleri doğrultusunda telkin etmeye devam ediyor. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, “Ermeni soykırımının” tanınması çağrısını yinelerken Demokrat Partili New Jersey milletvekili Frank Pallone ve Cumhuriyetçi Partili California milletvekili Ed Royce Başkan Obama’ya mektup göndererek bu çağrıya destek verdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan da geçen ay İsviçre’de yaptığı açıklamada Obama’ya, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıması çağrısında bulunmuştu.

Bunun yanında Amerika’daki Türk dernekleri de Beyaz Saray’a mektup kampanyası başlatarak Obama’nın 24 Nisan mesajında “soykırım” sözcüğünü kullanmamasını istedi.

Obama 2008 yılında başkanlık seçim kampanyası sırasında “Ermeni soykırımını” tanıma sözü vermişti. Ancak daha önceki başkanlar gibi Obama da iktidara geldikten sonra bu tür bir açıklamanın Türk Amerikan ilişkilerine vereceği zararı hesaba katarak “soykırım” sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıştı. Obama, seçim kampanyası sırasında California önseçiminden önce, “Başkan olarak Ermeni soykırımını tanıyacağım” demişti. Obama, Ocak 2008 tarihinde, “Ermeni soykırımı konusunda gerçekleri söyleyen bir başkana ihtiyacımız var. O başkan ben olacağım” diye konuşmuş, “Ermeni soykırımı bir iddia, bir bakış, bir görüş değil. Tarihçiler tarafından kanıtlanmış bir gerçektir," demişti.

Obama iktidarının son iki yılında yayınlanan 24 Nisan mesajlarındaysa Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" veya “katliam” nitelemelerine yer verilirken Türklerle Ermenilerin ortak tarihlerine birlikte eğilmeleri gerektiği vurgulanarak Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinin önemine dikkat çekilmişti.

Obama’nın açıklamaları Amerika’da yaşayan Ermeniler arasında büyük hayal kırıklığına neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG