Erişilebilirlik

NASA Mars'a Göndereceği Yeni 'Gezgin'i Tanıttı


Mars'a indirilecek yeni gezgin araç Curiosity
Mars'a indirilecek yeni gezgin araç Curiosity

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzun süredir beklenen, Mars’a göndereceği yeni gezgin aracını ve bu aracın hangi bölgeye indirileceğini açıkladı. Yeni Mars gezgini 2012 Ağustosu’nda gezegenin yüzeyine indirilecek.

NASA yetkilileri, 2 buçuk milyon dolara mal olan altı tekerlekli yeni gezginin adını Curiosity, yani “Merak” koydu. Curiosity, Kızıl Gezegen’de 154 kilometre çapındaki Gale Krateri’ne tekerlek koyacak. Krater, gezegende 150 ayrı iniş alanı arasından seçildi.

Yeni gezgin bu yıl sonunda uzaya gönderilecek. Mars’a indiği zaman Curiosity’nin görevi “bir Mars yılı” yani yaklaşık iki Dünya yılıyla sınırlandı.

Gale Krateri’nin seçilmesinde önemli unsur bölgenin istisnai şekilde fazla çeşitlilik içermesi. Mars Bilim Laboratuarı’nın amacı gezegende eskiden yaşanabilir alanların bulunup bulunmadığını keşfetmek. Uzmanlar kraterde eskiden akarsu bulunduğuna inanıyor. Kraterde ayrıca uzmanların çalışabileceği bir de dağ bulunuyor. Bu kez yeni Mars gezgininin Kızıl Gezegen’in çevre tarihine önemli ışık tutması umuluyor.

Uzmanlar gezginin üzerindeki aygıtlarla Gale Krateri’nin geçmişte tek hücreli organizmaların yaşamasına elverişli alanlar sağlayıp sağlamadığını inceleyecek. Bu da geçmişte Mars’ta yaşam olup olmadığını anlamak için önemli bir adım. Ancak uzmanlar Curiosity’nin asıl amacının Mars’ta yaşam olup olmadığını ya da tek hücreli canlı fosilleri aramak olmayacağına dikkati çekiyor.

Bir ton ağırlığındaki Curiosity’de inceleme yapmak için renkli ve yüksek çözünürlüklü çekim yapabilen video kameraların da bulunduğu on özel aygıt bulunacak.

Gale Krateri adını Avustralyalı gökbilimci Walter F. Gale’den alıyor.

NASA Mars’a ilk olarak 20 Temmuz 1976’da Viking 1 aracını göndermişti.

XS
SM
MD
LG