Erişilebilirlik

Atantis Uzay İstasyonuna Kenetlendi


Atantis Uzay İstasyonuna Kenetlendi
Atantis Uzay İstasyonuna Kenetlendi

Amerikan uzay dolmuşu Atlantis Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlendi.

Amerikan Uzay Dairesi NASA, dolmuş ve istasyon mürettabatının, Atlantis’in 12’ inci ve son ziyareti nedeniyle bir karşılama töreni düzenlediklerini bildirdi.

Atlantis’teki dört astronottan oluşan mürettebat, Uluslararası Uzay İstsyonu’na malzeme ve yedek parça taşıyacak, boşlukta bazı deneyler yapacak.

Atlantis, 30 yıllık uzay dolmuşu programının 135’inci ve son seferini gerçekleştiriyor. Bu dönem içinde uzay dolmuşları, yörüngede Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ve Hubble Uzay Teleskopu’nun inşasına katkıda bulundu.

Programı artık rafa kaldırmaya hazırlanan NASA, bundan böyle kaynaklarını uzayın derinliklerindeki araştırmalara yönlendirecek.

Emekliye sevk edilen uzay dolmuşları, Amerika’da müzelerde sergilenecek. Atlantis son yolculuğunu tamamladıktan sonra Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde gösterime sunulacak.

Discovery uzay dolmuşu başkent Washington’daki Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi’nde izleyicilerin ziyaretine açılacak. Endeavour’un sergileneceği mekan ise Los Angeles’taki California Bilim Merkezi olacak.

NASA, diğer uzay dolmuşları Challenger’ı 1986 yılında fırlatım sonrasında meydana gelen kazada, inmeye hazırlanan ilk uzay dolmuşu Columbia’yı ise 2003 yılında atmosfere girişte çıkan yangında kaybetmişti.

NASA uzay dolmuşlarının yerine geçecek yeni araçlar üzerinde çalışmasını sürdürüyor. Bu süre içinde astronotları Uzay İstasyonu’na Rusya’nın Soyuz uzay araçları taşıyacak. İstasyona malzemeler, Rusya, Avrupa Birliği ve Japonya’nın fırlatacağı roketlerle gönderilecek.

XS
SM
MD
LG