Erişilebilirlik

Kriz Alman Otomotiv Sektörüne de Ulaştı


Alınan tüm önlemlere rağmen Avrupa’da her geçen gün büyüyen Euro krizi ve AB üyesi ülkelerdeki ekonomik durgunluk tüketici harcamalarının azalmasına yol açıyor.

Bu gelişmeden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında da otomotiv geliyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin verilerine göre Avrupa’da otomobil satışları bu yıl ilk sekiz ayda yüzde 10’lara varan oranda geriledi. Binek otomobil pazarında ilk aylarda en büyük darbeyi İtalyan ve Fransız markaların aldığını belirten yetkililer, uzun bir süre krizden az oranda etkilenen, tersine büyüme kaydeden ve trafiğe yeni çıkan araç sayısı yükselen Alman otomobil piyasasının da daralmaya girdiğini açıkladı.

Rakamlara göre otomobil satışları Eylül ayında yüzde 11 oranında düştü. Uzmanlar en büyük gerilemenin küçük ve orta büyüklükte araçların satışında tespit edildiğini, ancak AB ülkelerindeki krizin uzaması durumunda kazanç seviyesi yüksek tüketicilerin tercih ettiği markaları da zor günlerin beklediğini duyurdu. Nitekim Daimler Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zeschke, satış rakamlarında düşme yaşandığını ve bu nedenle sıkı tasarruf programı uygulayacaklarını açıkladı. Opel ve Audi’de ise satışların gerilemesi sonucunda, Eylül ayında kısa çalışmak zorunda kalanların sayısı bir ay önceye göre iki kat arttı. Almanya Volkswagen, Audi, BMW, Daimler, Porsche ve Opel’den oluşan altı otomobil üreticisiyle Japonya ve Amerika’yla birlikte en büyük otomobil üreticisi ülkelerden biri.

Almanya’da üretilen otomobillerin yüzde 70’i ihraç edilmekte. Uzmanlar otomotiv sanayinde yaşanacak bir krizin diğer sektörlere de sıçrama ihtimalinin yüksek olduğunu savunuyor. Alman Metal Çalışanları Sendikası Göçmenler Sözcüsü Hüseyin Aydın, Alman otomotiv sektörünün krizden etkilenmesinin 2013’de daha da hız kazanacağı görüşünde.

Bu arada otomotiv sanayini uzun vadeli olarak olumsuz etkileyecek bir diğer gelişme karbondioksit emisyon sınırıyla ilgili çok sıkı düzenlemelerin hayata geçirilmesi zorunluluğu. AB Komisyonu’nun bağlayıcı kararına göre, otomobil markalarının bütün modellerinde ortalama karbondioksit emisyonu için getirilen üst sınır 2015 yılına kadar kilometre başına 130 gram, 2020 yılından itibaren de 95 grama düşürülecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG