Erişilebilirlik

Refah’ın dış kesimlerinde çatışmaların başlamasından bu yana 100 binden fazla Filistinli kenti terk etti; BM alarm zili çalıyor


İsrail güçlerinin Refah'ın doğu kesiminde başlattığı kara ve hava operasyonunun ardından yerinden edilen Filistinliler, 10 Mayıs 2024'te Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bir çadır kampını boşaltmaya hazırlanıyor.
İsrail güçlerinin Refah'ın doğu kesiminde başlattığı kara ve hava operasyonunun ardından yerinden edilen Filistinliler, 10 Mayıs 2024'te Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bir çadır kampını boşaltmaya hazırlanıyor.

Refah'ta görev yapan Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) yetkilisi Georgios Petropoulos, Cuma günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 110 bin kişinin Gazze'nin güneyindeki Refah kentinden kaçtığını söyledi.

Petropoulos, İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında Refah’ın dış mahallelerinde yaşanan şiddetli çatışmaların yardım geçişlerini ulaşılmaz hale getirdiğini, gıda ve yakıt kaynaklarının kritik derecede azaldığını kaydetti.

Georgios Petropoulos ayrıca Gazze'nin güneyindeki tüm geçişlerin fiilen kapalı kaldığını, malzemelerin kesildiğini, tıbbi tahliyelerin ve insani yardım personelinin hareketinin engellendiğini aktardı.

Gazze nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan yaklaşık 1,3 milyon Filistinli Refah'a sığınmıştı.

BM yetkilisi, daha fazla yardım gelmediği takdirde Dünya Gıda Programı'nın Cumartesi gününe kadar Gazze'nin güneyinde dağıttığı gıda stokunun tükeneceğini söyledi. BM, yakıt sıkıntısının Gazze'deki tıbbi tesisleri, su kaynaklarını ve kanalizasyon sistemlerini zayıflattığı konusunda uyarıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin bazı silahları geri çekme tehdidinin İsrail'i Gazze'deki saldırısını genişletmekten caydırmayacağını söylemişti. İsrail'in bu hafta başında düzenlediği sınırlı bir operasyonla Refah'ın Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirmesi insani yardım operasyonlarını krize sokmuştu.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre çatışmalarda ölenlerin sayısı 34 bin 500'ü aştı; birçok şehirde apartmanlar, hastaneler, camiler ve okullar büyük yıkıma uğradı. BM, Gazze'nin kuzeyinin halihazırda "tam anlamıyla bir kıtlık" durumunda olduğunu söylüyor.

Savaş 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine saldırarak çoğu sivil yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi kaçırmasıyla başlamıştı. İsrail, Hamas militanlarının halen 100 civarında rehine ve 30'dan fazla kişinin cesedini elinde tuttuğunu söylüyor.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) kundaklama nedeniyle çıkan yangın sonrası Doğu Kudüs’teki merkezini kapattı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), İsrailliler’in Perşembe günü UNRWA yerleşkesi yakınlarındaki alanları ateşe vermesinin ardından Doğu Kudüs'teki merkezini kapattı.

UNWRA Başkanı Philippe Lazzarini, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, uygun güvenlik sağlanana kadar yerleşkeyi kapatmaya karar verdiğini söyledi. Perşembe günkü olayın, bir haftadan kısa bir süre içinde meydana gelen ikinci olay olduğunu söyleyen Lazzarini, "Bu çok çirkin bir gelişme. Bir kez daha BM personelinin hayatı ciddi bir risk altında" dedi.

Lazzarini ayrıca "Birleşmiş Milletler personelinin ve tesislerinin her zaman korunmasını sağlamak işgalci bir güç olarak İsrail devletinin sorumluluğudur" açıklamasını yaptı.

Lazzarini, olay sırasında personelin yerleşkede olduğunu ancak ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi. Ancak acil servis ekiplerinin olaya zamanında müdahale etmemesi nedeniyle yangın, personel tarafından söndürüldü ve açık alanlar yangından zarar gördü.

Lazzarini'nin paylaştığı görüntülerde, yerleşkenin kenarındaki binaların yakınından dumanların yükseldiği görülüyor, ilahi ve şarkı sesleri duyuluyor.

Lazzarini, yerleşkenin dışında silahlı adamların eşlik ettiği bir kalabalığın "Birleşmiş Milletler'i ateşe verin" sloganları attığının görüldüğünü de söyledi.

UNRWA'nın işgal altındaki Batı Şeria'daki operasyonlarının direktörü Adam Bouloukos, bazı meslektaşlarının yardımıyla, yerleşkenin çitlerinin yakınındaki kuru ot ve çalılıkları saran yangını söndürdüğünü söyledi.

Kısa bir süre sonra UNRWA’in yakıt deposunun yakınında ikinci bir yangının çıktığını söyleyen Bouloukos, yangının büyük bir patlama riski oluşturduğunu söyledi. Bouloukos, yangın söndürme tüpüyle alevlere müdahale ederken kendisine taş atıldığını da sözlerine ekledi.

Savaşın başlamasından bu yana İsrailli yetkililer, UNRWA’i Gazze'deki İslamcı hareket Hamas ile suç ortaklığı yapmakla itham ederek, kapatılması için defalarca çağrıda bulundu.

Bouloukos, Reuters'e verdiği demeçte, "7 Ekim'den bu yana UNRWA'ya yönelik saldırılar ve UNRWA'ya karşı gerginlik kesinlikle tırmanıyor. Sadece dün gece gördüğümüz fiziksel saldırılar ve yangın değil, aynı zamanda birkaç gün önce bu yerleşkenin dışında mülklerimizin tahrip edildiği çok şiddetli bir gösteri vardı" dedi.

İsrail polisi UNRWA yerleşkesine yakın yerde çıkan yangınla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Açıklamada, "Polis soruşturmasından elde edilen ilk bulgular, yangının, cezai sorumluluk için yasal yaş eşiğinin altında kalan genç çocuklar tarafından çıkarıldığını gösterdiği" kaydedildi.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG