Erişilebilirlik

Kök Hücre Araştırmalarına Yeniden Hükümet Desteği


Kök Hücre Araştırmalarına Yeniden Hükümet Desteği
Kök Hücre Araştırmalarına Yeniden Hükümet Desteği

Amerikan Hükümeti kök hücre araştırmalarına devlet bütçesinden yeniden para ayırmaya başladı. Washington’daki Temyiz Mahkemesi, son kararını açıklayana kadar hükümetin kök hücre araştırmalarına mali destek vermesine izin verdi. Bu süre içinde mahkeme, konuyla ilgili tarafların görüşlerini dinleyecek ve kök hücre araştırmalarına ilişkin kararını açıklayacak. Amerika’nın Sesi Televizyonu, embriyonik kök hücre araştırmalarının tıp alanında sağlayacağı gelişmeleri araştırdı.



Lösemi hastası 16 yaşındaki Katie Cramer’ın acilen kemik iliği nakline ihtiyacı var. İlik bağışı yapabilecek birini arayan Katie’nin Amerikalı annesi Sherri, Çin’in güneyindeki Liuzhou’ya, Katie’yi evlat edindikleri kente gitti.

Liuzhou’da çok sayıda kişi Katie’ye yardım etmek için kan tahlilleri yapırdı. Ancak Katie’nin genetik yapısıyla kusursuz uyum sağlayan bir donör hala bulunamadı. Kemik iliği nakilleri, kök hücre tedavisinin hastalara nasıl umut ışığı olduğunun örneklerinden sadece birisi.

Başkan Obama insan embriyonik kök hücreleri üzerinde yapılan araştırmaları genişletmek istiyor. Obama bu doğrultuda geçen yıl kök hücre araştırmalarına ayrılan federal fonların artırılması için talimat vermişti. Araştırmaları destekleyenler kök hücrelerin Parkinson ve omurilik sakatlıklarının tedavisinde kullanılabileceğini savunuyor. Karşı çıkanlarsa insan embriyosuna zarar vermenin insana zarar vermekle eşdeğer olduğu görüşünde.

Öte yandan bazı uzmanlar bu hücrelerin klinik uygulamaya sokulması olasılığının düşük olduğunu söylüyor. Bu uzmanlardan biri George Washington Üniversitesi’nden Profesör Tim McCaffrey. ”Bir embriyonik kök hücre hastaya verildiğinde bir embriyo, yani bütün bir insan bedeni oluşturmak ister,” diyen Profesör McCaffrey bu tür araştırmaların asıl gelişme süreci hakkında bilgi edinmede yararlı olduğu görüşünde. McCaffrey şöyle konuşuyor: ”Embriyonik kök hücrelerle ilgili en can alıcı araştırmalar kök hücrelerin çok erken safhalarda gösterdikleri değişim üzerinde yapılıyor. Bir yumurtanın embriyo haline gelmesi bu değişimlerden biri. Biyologlar bir kalp hücresinin nasıl bütün bir kalp, ya da bir beyin hücresinin nasıl bir nöron haline geldiğini araştırıyor. Kök hücrelerin bu ilk aşamalardaki davranışları araştırmaların en önemli parçasını oluşturuyor.”

Uzmanlar, bu sürecin anlaşılmasıyla birlikte başka hücreleri nasıl yeniden üretebileceklerini de öğreneceklerini, bu şekilde hastalıkların tedavisinde aşama kaydedileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG