Erişilebilirlik

Ağrı Kesici Hap Parkinson Riskini Azaltıyor


Ağrı Kesici Hap Parkinson Riskini Azaltıyor
Ağrı Kesici Hap Parkinson Riskini Azaltıyor

Bilimadamları, sıradan bir başağrısı ilacının Parkinson hastalığı riskini azalttığını söylüyor. Parkinson, beyne hasar veren ve genellikle yaşlıları etkileyen bir hastalık.

Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü araştırmacıları, 136 bin hemşire ve sağlık çalışanı üzerinde yaptıkları ve 6 yıl süren araştırmada, ağrı kesici olarak ibuprofen alanlarda Parkinson riskinin yüzde 40 oranında azaldığını keşfetti.

Araştırma süresince haftada en az iki kez, bir ya da iki adet ibuprofen hapı almak düzenli kullanım olarak değerlendirilmiş. Reçetesiz satılan aspirin ve acetaminophen gibi diğer ağrı kesicilerin ise aynı etkiyi göstermedikleri tespit edilmiş.

Araştırmacı Alberto Ascheiro ibuprofenin Parkinson hastalığının gelişme gösterdiği sinir yollarında etkili olduğunu söylüyor. Hastalık hareket etmeyi güçleştiriyor ve kontrol dışı kas titremelerine neden oluyor.

Ascheiro, hastalığa yakalanan kişilere ibuprofen hapları almalarını tavsiye etmiyor. Hastalık genelde 65 yaş ve üstü yaşlıları etkisi altına alıyor:

Parkinson nadir görülen bir hastalık. Milyonlarca kişinin hastalığa yakalanmamak için ibuprofen almasını beklemiyoruz.

İbuprofenin zararlı yan etkileri de yok değil. İlaç dikkatli kullanılmadığı takdirde mide, böbrek, karaciğer hastalıkları ve ürolojik sorunlara yol açabiliyor.

Ascheiro’ya göre, araştırmacılar ilacın hastalık teşhisi konan kişilerde de yararlı olup olmayacağını inceleyecek. Dünyada Parkinson hastası yaklaşık 6 milyon kişi var:

İbuprofen kullandığımızda uzun vadede ne kadar yararlı olduğunu iyice incelememiz gerekiyor. Daha geniş klinik deneylere ihtiyaç var.

İbuprofen kullanımı ve Parkinson riskinin azaltılmasıyla ilgili araştırma Nöroloji Dergisi’nde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG