Erişilebilirlik

Meksika Körfezi: Kapatılan Petrol Kuyusu Yeniden Açılabilir


Meksika Körfezi: Kapatılan Petrol Kuyusu Yeniden Açılabilir
Meksika Körfezi: Kapatılan Petrol Kuyusu Yeniden Açılabilir

Amerikan hükümeti British Petroleum şirketinden, Meksika Körfezi’ndeki arızalı petrol kuyusunun yeniden açılması konusunda bir plan sunmasını istedi.

Petrol püskürten kuyuya Perşembe günü yerleştirilen kapağın sızıntıyı tamamen durdurmasının ardından, uzmanlar deniz tabanında yeni sızıntılar ve bazı anormallikler belirledi.

Petrol kuyusundaki kazayla ilgili çalışmaları Amerikan hükümeti adına izleyen Sahil Güvenlik Komutanı Oramiral Thad Allen, sızıntının kesinleşmesi durumunda, BP’den kuyuyu açma konusunda yazılı bir program sunmasını istedi.

Bu gelişmeden önce BP’den farklı bir açıklama yapılmıştı.

BP şirketi arızalı petrol kuyusunun ağzına, Perşembe günü yerleştirilen kapağın etkili olduğunu ve kapağın, kuyu tamamen kapatılıncaya kadar yerinde kalabileceğini açıklamıştı.

Şirketin yetkililerinden Doug Suttles, kapağın altında basıncın yükseldiğini belirtti. Bu, günde 60 bin varil petrolü denize fışkırtan kuyuya takılan kapağın görevini yerine getirdiği anlamına geliyordu. BP yetkililerinden Kent Wells, kuyudan herhangi bir sızıntı olduğunu gösteren bir belirti bulunmadığını da kaydetmişti. Denizaltı robotları kuyunun çevresinde petrol veya doğal gaz sızıntısı belirlememişti.

Bununla birlikte kuyuya takılan kapaktaki basınç ölçümleri tahminlerin altında çıkıyordu. Uzmanlar bunun arızalı kuyunun dibindeki borulardan denize petrol sızdığı anlamına gelebileceğine işaret ediyor. Boruların onarımının ise kuyunun ağzındaki onarımdan çok daha zor olacağı bildiriliyor.

Suttles açılacak yeni kuyularla arızalı kuyudan sızıntı tümüyle durduruluncaya kadar, kapağı yerinde tutacaklarını da belirtmişti. Daha önce ise petrolün, kapağa takılacak borularla toplanması planlanmıştı.

British Petroleum yetkilisi Suttles, petrolü toplamak amacıyla açmaya çalıştıkları yeni kuyunun 30 metre yakınına ulaştıklarını açıkladı. Kazaya uğrayan kuyu çimentoyla kapatılıncaya kadar petrolün bir bölümünün, yeni kuyuyla toplanması amaçlanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG