Erişilebilirlik

Fidan ve Blinken, Riyad’da Gazze’yi görüştü


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Riyad'da biraraya geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Riyad'da biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde biraraya geldi.

Fidan ve Blinken’ın Gazze konusunda oluşturulan Temas Grubu Ülkeleri Toplantısı kapsamında, ateşkes ve insani yardım konularının görüşüldüğü açıklandı.

Fidan ve Blinken, Riyad’da Gazze’yi görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bakan Blinken ve Dışişleri Bakanı Fidan, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak ve Gazze'deki Filistinliler’in acılarını hafifletmeye yardımcı olacak acil bir ateşkesin sağlanmasına yönelik çabaları ele aldı” denildi.

Blinken’ın, çatışmanın devam etmesinden Hamas'ın bir anlaşmayı kabul etmemesinin sorumlu olduğunu vurguladığı kaydedilen açıklamada, ”Bakan, Hamas'ı masadaki acil ateşkes önerisini kabul etmeye ikna etmek için tüm çabaların sarf edilmesi çağrısında bulundu” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, İsrail için güvenlik garantileri içeren bir Filistin devletine giden yol dahil, bölgede kalıcı ve sürekli bir barışın sağlanmasına yönelik devam eden çabaların ele alındığı kaydedildi; “Bakan Blinken Ortadoğu'da çatışmaların tırmanmasından kaçınılmasının önemini vurguladı” denildi.

Ankara’dan diplomatik kaynaklarsa, Gazze’deki son durum ve müzakerelerde gelinen aşamanın görüşüldüğünü bildirdi.

Diplomatik kaynaklara göre Fidan, “Gazze’deki katliamın bir an önce sona ermesi gerektiğini; kalıcı ateşkes ve insani yardımların Gazze’ye ulaşması için İsrail üzerinde baskı kurulması gerektiğini” vurguladı.

Görüşmede, Ukrayna’daki son durumun değerlendirildiği ve ikili ilişkilerin ele alındığı da kaydedildi.

Fidan ile Blinken’ın basına yansıyan son görüşmesi 14 Nisan’da telefonda olmuştu. İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e düzenlediği dron ve füze saldırısı sonrasında yapılan görüşmede Fidan, Türkiye'nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu vurgulamıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail-İran sorununun temelinde Gazze’deki savaşın yattığını belirten Fidan, Blinken'a, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye "kesintisiz insani yardım" ulaştırılması gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini belirtmişti.

Hemen ertesinde 15 Nisan’da ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Ankara’ya gitmişti.

Fidan ve Blinken son olarak 4 Nisan’da Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları toplantılarında ikili bir görüşme yapmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG