Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Bass Ankara’da


ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Aynı zamanda ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi olan Bass, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya geldi.

Türk diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaretin hazırlıkları ele alındı.

Amerikalı ve Türk yetkililer geçen ay, ABD Başkanı Joe Biden'ın 9 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Washington’da ağırlayacağını söylemişti. Beyaz Saray’dan ise ziyarete ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Gerçekleşmesi halinde ziyaret, Erdoğan’ın Donald Trump'ın başkan olmasından bu yana Beyaz Saray’a yapacağı ilk ziyaret olacak.

Ana gündem maddeleri bölgedeki son durum ve terörle mücadele

Bass-Fidan görüşmesinin gündem maddeleri arasında, terörle mücadele, bölgede yaşanan son gelişmeler, Gazze'deki durum, Suriye'deki gelişmeler ile Ukrayna’daki son durum ve Karadeniz güvenliği konularının da yer aldığı belirtildi.

Bass da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye, en önemli bölgesel ve küresel konularda iletişim ve işbirliği içinde olduğumuz kilit bir müttefik ve ortaktır. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Gazze'deki sivillerin ve yardım görevlilerinin güvenliğinin kritik önemi, Ukrayna'nın demokrasi ve özgürlüğüne destek, terörle mücadelede işbirliğinin derinleştirilmesi ve NATO'nun hepimizi nasıl daha güvenli ve birlik içinde kıldığı konularını ele aldık” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ziyaretle ilgili 12 Nisan’da yapılan açıklamada da, Bass’ın Ankara'da üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle biraraya gelerek, Blinken ve Fidan'ın öncülüğünde 7-8 Mart’ta Washington'da düzenlenen ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması toplantısının ivmesini daha da ileriye taşıyacağı belirtilmişti.

Açıklamada, Gazze'deki çatışma ve insani kriz, Ukrayna ve bu yaz Washington'da düzenlenecek NATO Zirvesi hazırlıkları da dahil önemli ikili ve küresel konularda işbirliğinin sürdürüleceği kaydedilmişti.

Bass’ın Ankara ziyaretinde, her iki ülke halklarını birbirine bağlayan ve onlara fayda sağlayan ticaret ve yatırım bağlarını genişletme fırsatlarını da ele alacakları ifade edilmişti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar'ın daveti üzerine Ankara'yı ziyaret eden Bass, Salı günü de temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, X hesabından yaptığı paylaşımda, Bass ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettiklerini bildirdi. Kılıç, “Görüşmede Türkiye ve ABD ikili ilişkilerinin yanı sıra diğer uluslararası gelişmeler ele alındı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Bass Türkiye ziyaretinin ardından 17-19 Nisan tarihlerinde İtalya'nın Capri Adası’nda düzenlenecek G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a eşlik edecek.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG