Erişilebilirlik

Bosna Hersek’de Savaşta Ölenler İçin Anma Töreni Yapıldı


Başkent Saraybosna’da, 20 yıl önceki kuşatmada ölen 11,541 kişinin her biri için sokaklara boş kırmızı sandalye dizildi.

Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra, 6 Nisan 1992’de, Saraybosnalı Boşnak, Sırp ve Hırvatlar başkentin ana meydanında toplanarak barış ve özgürlük gösterisi yapmıştı.

Ancak üç etnik grup daha sonra birbirine düştü ve Belgrad hükümeti desteğindeki etnik Sırplar, Saraybosna’yı 44 ay süreyle kuşatma altında tuttu.

20 yıl önce başlayan ve üç yıl süren savaş sırasında en az 200 bin kişi öldü, milyonlarca kişi evini barkını terk etmek zorunda kaldı.

Amerika’nın girişimiyle 1995 yılında sağlanan barış anlaşması savaşı sona erdirdi. Ancak tüm çabalara rağmen, Bosna Hersek hala üç grup arasında coğrafi olarak olmasa da etnik kimlik doğrultusunda bölünmüş durumda.

Etnik gruplar arasındaki anlaşmazlıklar bir türlü giderilemediği için, diğer eski Yugoslavya cumhuriyetlerinin aksine Bosna Hersek’in Avrupa Birliği’ne üyelik süreci askıya alındı.

Saraybosna kuşatması ve Srebrenitza’da 8 bin Boşnak erkeğin ölümünden sorumlu tutulan Bosnalı Sırpların eski liderleri Radovan Karadziç ve General Ratko Mladiç, Lahey Savaş Suçları mahkemesinde yargılanıyor.


XS
SM
MD
LG