Erişilebilirlik

Fransa da Domuz Gribine Karşı Önlem Alıyor


Fransa da domuz gribine karşı önlem alan ülkeler arasına girdi. Ülkede şüpheli vakaların sayısı 41’i bulurken, bunlardan 5’inde domuz gribi ihtimali üzerinde duruluyor. Başbakan François Fillon, Fransa’da henüz kesinleşen bir vaka olmadığını ancak tedbir amaçlı olarak tehdit düzeyini 5’inci dereceye çıkarttıklarını açıkladı.

Meksika’dan dünyaya yayılan gribe artık “domuz gribi” denemeyecek. Dünya Sağlık Örgütü, tüm ülkeleri yaklaşan bir küresel salgına karşı uyararak tehdit düzeyini 5’inci dereceye çıkartmalarını istedi. Örgüt, çok çeşitli çevrelerden gelen itirazlar üzerine domuz gribi ifadesini kaldırarak bundan böyle söz konusu hastalığa “A Gribi” denmesini kararlaştırdı. Sağlık Örgütü’nün 5’inci dereceye geçilmesi çağrısının üzerinden 24 saat geçtikten sonra Fransa da ülkedeki şüpheli vakaların artması nedeniyle alarma geçti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, herkesi salgın karşısında sakin olmaya çağırarak bütün önlemlerin alındığını, önlem almak için her gün toplandıklarını dile getirdi.

Son iki günde ilgili bakanları ile iki kez kriz toplantısı yapan Başbakan François Fillon, Fransa’da henüz tespit edilmiş A Gribi vakası olmadığını, ancak “tedbir amaçlı olarak 5’inci dereceye” geçtiklerini açıkladı.

Başbakan Fillon, Fransa’nın daha önce yaşanan kuş gribi tehdidine karşı almış olduğu önlemler ve sağlam sağlık sistemi sayesinde virüsle mücadele için her türlü önlemi almaya hazır olduklarını açıkladı. Fillon’un açıkladığı önlemlere göre bütün illerde, maske ve antivirüs ilaç bulundurulacak. Avrupa Birliği’nde uzlaşmaya varılmaması nedeniyle Meksika’dan yapılan uçuşlar askıya alınmayacak ancak Meksika’dan gelen bütün yolcular sağlık takibine alınacak. Bütün illerde valilik bünyesinde kriz masaları kurulacak ve önümüzdeki haftadan itibaren halkı bilgilendiren bir iletişim kampanyası başlatılacak. Fransız Hükümeti’nin 5’inci dereceye yükselme kararının Paris çevresinde bir ailede hastalığın görülme şüphesinin yükselmesi üzerine alındığı belirtiliyor.

Fransa’da bugüne kadar 41 şüpheli hasta kontrol altına alındı, bunlardan 5’inde epidemi şüphesi bulunuyor. Bu arada Paris’te bir kolejde Meksika’da tatil yapan 9 yaşındaki Emma adlı öğrencinin Çarşamba günü grip teşhisiyle acil hastaneye kaldırılması, kolejde büyük panik yarattı. Emma’nın tahlillerinin 48 saat içinde sonuçlanacağının belirlenmesi üzerine okul yönetimi önlem olarak velilere çocuklarını okula göndermemeleri çağrısında bulundu Ancak endişeli veliler geç uyarıldıkları için okul yönetimine öfkelerini dile getirdiler. Son olarak Meksika’da resmi görev için bulunan Toulouse kentinden bir çalışan, grip şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

XS
SM
MD
LG