Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Ekonomik Krize Karşı Yeni Önlem Paketi


Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin küresel ekonomik krize karşı aldığı önlemleri içeren dördüncü paketi açıkladı. Paket gereğince otomotiv, konut ve beyaz eşyada kısa süreli vergi indirimleri yapılacak.

Başbakan Erdoğan, partisinin Eskişehir'deki mitinginde yaptığı açıklamada iç talebi canlandırmayı hedefleyen yeni ekonomik önlem paketinin ana hatlarını kamuoyuyla paylaştı. Vergi indirimlerinin öne çıktığı pakette, krizden en çok etkilenen sektörler olan otomotiv, konut ve beyaz eşyaya dönük uygulamalar dikkat çekiyor. Buna göre; yeni konut satışında yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) 3 ay süreyle yüzde 8'e çekilecek. Otomotivdeki Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) 3 ay süreyle indirim yapılacak. Beyaz eşya ve elektronikteki ÖTV de 3 ay için yüzde 8'e çekilecek. Paket gereğince tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçının rekabet gücünü artırmak amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na 75 milyon lira aktarılacak. Küçük ve orta ölçekteki işletmelerin (KOBİ) düşük faizli kredi kullanmasına da olanak tanınacak. Sanayide uygulanan indirimli elektrik tarifesi haftasonu ve resmi tatillerde de uygulanacak.

Gerektiğinde yeni önlemlerin de alınacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Bu pakette hedefimiz iç talebi arttırmak, kredi akışını sağlamak ve maliyetleri daha da aşağıya düşürmek" dedi. Başbakan Erdoğan, IMF'le yeniden başlayacak müzakereler için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG