Erişilebilirlik

Avrupa Birliği IMF Fonlarını İki Kat Artırıyor


Avrupa Birliği liderleri, Uluslararası Para Fonunun kredi kaynaklarınıniki kat arttırılması konusunda anlaştı.

Liderler, Brüksel’deki iki günlükzirve sonunda yapılan açıklamada Para Fonunun kredi bütçesinin 500 milyar dolara çıkarılması için çalışma sözü verdi. Açıklamada Avrupa BirliğininPara Fonuna en az 101 milyar dolarlık katkıda bulunacağı dabelirtildi.

AB liderleri Macaristan, Latvia, Romanya gibi ekonomik krizle mücadele eden ülkelere yardımı da iki kat artırma kararı aldı.

Bu arada Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna vatandaşlarına vize uygulamalarını hafifletme ve bu ülkelere 2013 yılına kadar 800 milyon dolardan fazla mali yardım yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Bir yandan artan işsizlikle ve düşen üretimle uğraşan diğer yandan da özellikle Euro bölgesi dışındaki üyelerinin çökme aşamasına gelen ekonomilerini ayakta tutmanın yollarını arayan Avrupa Birliği liderleri, iki gün süren bir zirvenin ardından yeni bir ekonomik kurtarma planının devreye sokulmasına gerek olmadığına karar verdiler. Zirvenin en önemli kararları ise üye ülkeler arasında farklı yaklaşımların bulunduğu bazı önemli konularda ortak tutum belirlenebilmesi oldu.

Üye ülkelerdeki ekonomik durumun birbirinden farklı olmasına karşın ortak bir yaklaşım konusunda anlaşılabilmesinin önemine vurgu yapan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 27’lerin 2 Nisan’da Londra’da düzenlenecek olan G-20 zirvesinde tek sesle konuşma aşamasına geldiğini söyledi.

Avrupa Birliği liderlerinin zirve sırasında sadece ilkeler üzerinde değil harcama ve dayanışma gibi alanlardaki somut adımlar üzerinde anlaşmaları da Barroso’nun dikkat çektiği unsurlar arasında yer aldı.

Liderler, zorda olan ve tüm AB ekonomisini dibe çekme potansiyeli taşıyan Doğu ve Orta Avrupa'daki üyelere yönelik olarak hazırlanan acil destek fonundaki kaynağı ikiye katlayarak 50 milyar Euro düzeyine yükseltme kararı aldılar.

Fondaki kaynağın artırılması, "ekonomileri iyi durumda olan ülkelerin zor durumdakilerin endişelerini dikkate almadığı" yönünde bir imajın oluşmya başlaması üzerine AB Komisyonu tarafından ara formül olarak önerildi. Daha önce 25 milyar Euro olarak belirlenen kaynaktan şimdiye kadar Macaristan ve Letonya yararlanmıştı. Bu iki ülkeye aktarılan yaklaşık 9.6 milyar Euro düzeyindeki kaynağın ardından Romanya da resmen destek talebinde bulundu. Fon sadece Euro bölgesi dışında olan ve ekonomileri ciddi sıkıntı yaşayan AB ülkeleri için geçerli olacak.

AB liderleri, özellikle ABD'nin ısrarla gündeme getirdiği geniş kapsamlı yeni bir kurtarma planının devreye sokulmasına ise yeşil ışık yakmadılar. Buna gerekçe olarak ise yeni bir plan yerine mevcut planların uygulanmasının gerekliliği gösterildi. AB, IMF'nin borç verme kapasitesini yükseltmek amacıyla bu kuruma 75 milyar Euro tutarında bir kaynak aktarılması konusunda da uzlaşı sağladı. Başta, son dönemin en sıkıntılı konularının başında gelen enerji alanı olmak üzere çeşitli projelere de 5 milyar Euro aktarılacak. Bu paketten 200 milyon Euro, Türkiye'nin de dahil olduğu Nabucco Projesi'nin finansmanı için ayrıldı.

ABD Başkanı Barrack Obama’nın İran konusunda yaptığı açıklamalar da Brüksel’de son derece olumlu karşılandı. AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Obama’nın açıklamalarının son derece yapıcı olduğunun altını çizdi ve İran’ın bunu dikkate almasını umduğunu söyledi.

Solana, bu açıklamaların Tahran’la ilişkilerde yeni bir sayfa açmasını umduğunu belirterek “Ümit ederim ki İran akıllıca haraket eder” dedi.

XS
SM
MD
LG