Erişilebilirlik

Iraklı Yetkililer Ankara'ya Gidiyor


PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyetlerini izlemek için Türk, Irak ve Kürt yetkililerin katılımıyla geçen ay üçlü bir komite oluşturulmasının ardından taraflar, ikinci kez biraraya gelmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kulağındaki rahatsızlık yüzünden Irak ziyaretini erteleyince, Irak Cumhurbaşkanı yardımcılarından Tarık el-Haşimi haftasonunda Ankara'da temaslarda bulunma kararı aldı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de önümüzdeki günlerde Ankara'da olması bekleniyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bağdat'ta Kürt yetkililerin de katılımıyla Irak yönetimiyle geçen ay üçlü bir toplantıda biraraya gelmişti. Amerika’nın 2011 sonunda Irak'tan çekilmesini öngören güçlerin statüsü anlaşmasının (SOFA) Irak meclisinde onayının hemen öncesinde gerçekleşen toplantıda, PKK'ya karşı Kürt yetkililerinin de katılımıyla üçlü bir komite oluşturulması kararlaştırılmıştı. Bu kararın ardından yeniden biraraya gelmek isteyen taraflar arasındaki diplomasi trafiği yine hızlanıyor.

Cuma günü Ankara'da olacak Irak Cumhurbaşkanı yardımcılarından Haşimi, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri yetkilileriyle biraraya gelecek. Haşimi'nin ardından Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de Ankara'ya geleceği ve Kürt yetkililerin de dahil olduğu PKK'ya karşı üçlü mücadele mekanizmasını güçlendirmeye çalışacağı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, haftalık basın brifinginde üçlü mekanizmanın işlevsel kılınması için taraflar arasındaki çalışmaların sürdüğünü, diplomasi trafiğinin de bu çalışmaların bir parçası olduğunu belirtirken, PKK'yla ortak mücadele konusunda Kürt yetkililer de dahil tüm taraflarda bir anlayış birliği olduğunu söyledi. "Türkiye'nin hem yerel makamlardan hem de Irak hükümetinden beklentisi terör örgütünün ortadan kaldırılmasıdır" diyen Özügergin, üçlü mücadele mekanizması oluşturulması aşamasında her iki tarafın da Türkiye'ye bu konuda taahhütlerde bulunduğunu hatırlattı ve bunların yerine getirilmesini istedi. Özügergin, PKK'ya karşı askeri, siyasi her türlü önlemin uluslararası hukuk çerçevesinde alınacağını dile getirdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG