Erişilebilirlik

Haşimi Ankara'da


Irak Cumhurbaşkanı yardımcılarından Tarık El-Haşimi Ankara'da temaslarda bulunuyor.

PKK'ya karşı üçlü komiteye işlerlik kazandırmaya çalışan Irak yönetimi, Kürt yetkililerin 'aktif desteğini' sağlayabilmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, "Kürtlerle daha çok diyalog, daha çok işbirliğinin yolunu açacaktır" mesajı verdi.

Haşimi, Ankara'ya inişinde, sağlık sorunu nedeniyle Bağdat'a gidemeyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, Irak'ta görmeyi çok istediklerini söyledi. Haşimi, Amerika’nın 2011 sonunda Irak'tan çekilmesini öngören Güçlerin Statüsü Anlaşması’nın (SOFA) ardından yeni bir döneme girildiğini belirtirken, PKK'yla ortak mücadele dahil Türkiye'yle her alanda ilişkileri geliştirmekten yana olduklarını kaydetti. Bölgesel Kürt yönetiminin de kendileriyle aynı fikirde olduğunu anlatan Haşimi, "Iraklı Kürtler, Türkiye'yle işbirliğine çok açık ve pozitif yaklaşıyorlar. Devlet Başkanı’mız Talabani de, onların bu yaklaşımını Ankara'ya iletmemi söyledi," dedi. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki diyaloğun artmasından memnun olduklarını, Türk parlamenterlerin Kuzey Irak'a yaptıkları ziyaretin tarafları mutlu ettiğini belirten Haşimi, bu diyaloğun terörle mücadele dahil her türlü işbirliğini geliştireceğini kaydetti.

"Diyalog Kopmasın"

Haşimi'nin Cumhurbaşkanı Gül'e de "Irak'ın yeniden yapılanması sürecinde Türkiye'nin desteğine her zamankinden çok ihtiyacımız var. Bizimle diyaloğunuzu koparmayın" mesajını verdiği öğrenildi. PKK'yla mücadeleye Kürt yönetimini dahil etmek için her türlü çabayı gösterdiklerini, Kürt yönetiminin de bu konuda istekli olduğunu Gül'e aktaran Haşimi, Kürt yetkililerinin de en kısa zamanda Ankara'da olmak istediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığına vurgu yapan Gül'ün de, "Türkiye, bölgede Kürtler dahil kimseyi dışlamayacaktır. Yeter ki, onların samimi olduklarına inanalım. Türkiye'nin hem Kürt yetkililerden hem de Irak hükümetinden beklentisi terör örgütünün ortadan kaldırılmasıdır," diyerek, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki diyaloğun önümüzdeki dönemde de süreceğinin işaretini verdi. Haşimi, Başbakan Erdoğan’la da İstanbul’da görüştükten sonra Türkiye’den ayrılacak.

Maliki Ankara'yı Ziyaret Edecek

Haşimi'nin ardından Irak Başbakanı Nuri El-Maliki de Çarşamba günü Ankara'da olacak. Ankara'ya beş bakanla gelmeyi planlayan Maliki'nin Türkiye'yle hem teröre karşı üçlü işbirliği mekanizmasını hem de ekonomik işbirliğini güçlendirmeye çalışacağı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG