Erişilebilirlik

Merkel de Krizden Payını Aldı


Almanya Başbakanı Angela Merkel, kısa bir süre önce, ikinci kez dünyanın en güçlü kadını seçilmişti. Şimdi ise Merkel, yaşanan ekonomik krizden dolayı Almanya’da eleştirilere hedef oluyor ve yeterince başarılı olamamakla suçlanıyor.

Geçen Eylül ayının başında yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, Alman halkının yüzde 85’i Angela Merkel’in başbakanlığından memnundu. Bu da Almanya’da bir başbakanın şimdiye dek aldığı en büyük destek oranıydı.

Merkel’in uluslararası arenadaki başarılı performansı ile gerekçelendirilen bu destek, global krizin sonucunda bugünlerde yüzde 53’e indi. Ülkenin önde gelen siyaset ve ekonomi gazetesi Frankfurter Allgemeine’nin konuyla ilgili geçen hafta başlattığı tartışmada vurgulanan, Merkel’in ekonomik krizi önce yeteri kadar ciddiye almadığı, ardından panik halinde yanlış kararlara yöneldiği, uluslararası alanda da inisyatif almaktan kaçınması sonucunda bu bağlamda Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin gölgesinde kaldığı.

Merkel, ülkenin en büyük konut kredisi kuruluşlarından Hypo Real Estate'in finans sorunu olmadığını öne sürmüş, şirketin iflasın eşiğine gelmesinin ardından 50 milyar Euro destekle kurtarma operasyonu başlatmıştı. Federal Hükümetin zor durumda kalan bankalar için ayırdığı yaklaşık 480 milyar Euro tutarındaki paketin bir yaptırım getirmemesi, yani paranın bankalara hibe edilmesi de eleştiriliyor.

Ekonomi çevreleri Merkel’in, kamuoyunda krize neden olanları ödüllendirmek gibi algılanan kararı ile hata yaptığını söylerken, Almanya’da Türk şirketlerine yönelik danışmanlık yapan ekonomist Emre Kiraz, banka lobisinin Merkel’in hareket alanını kısıtladığını savunuyor.

Bu arada eleştirilerde dikkati çeken bir diğer nokta ise, krizin başında Fransa Cumhurbaşkanı’ndan Merkel’e gelen Paris ve Berlin’in AB’nin motorları olarak ortak strateji geliştirmeleri teklifinin Alman Başbakan tarafından red edilmesi.

Yorumcular Birlik çapında bir kurtarma planını geri çeviren Merkel’in misilleme olarak Sarkozy’nin Merkel’le paslaşmadan Amerikan başkanı Bush ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu G-20 ülkelerin bir zirvede toplanması kararını açıkladığını belirtiyor ve Alman Başbakanına bu süreçte sadece seyirci rolü kaldığı yorumu yapıyorlar. Sokakdaki vatandaşta Merkel’in kriz yönetimini eleştirisel değenlendiriyor.

Bu arada Federal Hükümet ekonomiyi canlandırmak için çok sayıda yani önlem alacağını açıkladı. Somut olarak 50 bin işyerinin tehlikede olduğu otomotiv üreticilerine destek için 25 milyar Euro büyüklüğünde bir paket hazırlayan hükümet ayrıca, ‘çevre dostu’ olarak tanımlanan yeni model otomobil satın alanların taşıt vergisi ödemeleri konusunda karar aldı.



XS
SM
MD
LG